Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dětští uprchlíci se zbraněmi útočili v azylovém domě. Kvůli sladkostem

Devatenáct mladých uprchlíků se ve Švédsku vzbouřilo kvůli upírané sladkosti. Zaútočili zbraněmi na pracovníky azylového domu.
Devatenáct mladých uprchlíků se ve Švédsku vzbouřilo kvůli upírané sladkosti. Zaútočili zbraněmi na pracovníky azylového domu.  (Autor: The Local.se/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
28. ledna 2016
21:28

Devatenáct mladých uprchlíků ubytovaných v azylovém domě pro děti bez rodičů napadlo na jihu Švédska personál domu. Kvůli zakázané sladkosti zaútočili provizorními zbraněmi, zaměstnanci se museli zabarikádovat. Vzpouru ukončil až příjezd policie, informoval web The Local.se.

Personál v domově pro děti uprchlíků v jižním Švédsku byl nucen ve středu v noci se zabarikádovat v jedné z místností. Devatenáct mladých chlapců v jejich péči se vzbouřilo a zaútočilo na ně zbraněmi.

Zaměstnance vysvobodil až příjezd policejních aut. Policisté zadrželi údajné vůdce vzpoury. „Došlo k násilné vzpouře v pobytovém středisku pro děti uprchlíků bez doprovodu," řekl Ingela Crona z místní policie. „Celkem se vzbouřilo 19 lidí,“ dodala.

Mladí ozbrojení muži

Podle dalšího z místních policistů došlo ke vzpouře poté, co personál azylového zařízení odmítl žádost jednoho z obyvatel domu. „Jednomu z nich nedovolili koupit si sladkost a ten začal zuřit. Dal dohromady okolo patnácti dalších, rozbíjeli okna a dělali, co se jim zlíbí. Zaměstnanci byli nuceni se schovat.“

Policisté zadrželi dva z výtržníků. Šestnáctiletý údajný iniciátor násilností je stále zadržen, druhý byl propuštěn. Někteří z ubytovaných mladíků budou nyní přestěhováni do jiných domovů, což by mělo situaci uklidnit.

Případ vzbudil ve Švédsku emoce poté, co v pondělí ubodal patnáctiletý uprchlík dvaadvacetiletou Alexandru Mezher. Ta, ač se narodila ve Švédsku, měla rodiče, kteří sami před téměř 30 lety utekli z Libanonu.