Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syřani s nemocnými dětmi do Česka nechtějí. I kvůli Zemanovým výrokům

Autor: zst - 
29. září 2015
11:53

Sedmdesát Syřanů – rodin s nemocnými dětmi – mělo dorazit během letošního roku do České republiky. Nakonec jich ale zřejmě nebude ani polovina. Vybrané rodiny, kterým bylo Česko ochotno udělit azyl, do srdce Evropy nechtějí. Důvodem je neznalost, snaha o přesídlení do jiné země, ale také vzkaz prezidenta v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, že uprchlíky v Česku nikdo nechce.

12. října by měli do Česka dorazit první Syřané, které slíbila přijmout vláda. Jde o rodiny s nemocnými dětmi, pocházející z táborů v Jordánsku. Česko vybralo rodiny, které zkontrolovaly mimo jiné také tajné služby, aby nehrozilo riziko napojení na islamistické extremisty.

Podle webu Hospodářských novin se Syřanům do Česka ale příliš nechce a dorazit by jich mělo jen 32. Důvodů je hned několik – o Česku nic neví, doufají v azyl v Německu nebo Spojených státech. Některé rodiny ale podle vládního materiálu přímo citovaly také prezidenta Miloše Zemana, který v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech prohlásil, že uprchlíky v Česku nikdo nechce. Připomeňte si:

 

Video Zeman - Uprchlíci - Blesk
Video se připravuje ...

Kromě 1100 lidí z Řecka a Itálie se Česko zavázalo v příštích dvou letech přijmout také 400 lidí z uprchlických táborů. První stovka měla dorazit do konce tohoto roku, to se ale zřejmě kvůli nezájmu ze strany běženců nepodaří. Ti mají možnost v táborech zůstat a čekat na „lukrativnější“ azylovou nabídku.

Migranti, kteří se do Evropy vydají na vlastní pěst, se oproti tomu musí registrovat v první zemi Evropské unie, do které dorazí. Podle nových pravidel – uprchlických kvót – mohou být poté přesídleni kamkoliv bez nároku na možnost výběru.