Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stovky kil nakaženého hovězího z Polska v Česku: Ministr zavedl mimořádné opatření

Polské maso v Česku čekají mimořádné kontroly.
Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
20. února 2019
14:45

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Dodávka patří společnosti Animalco ze skupiny Agrofert. Firma zvažuje zastavení dovozů z Polska, sdělil mluvčí. ze skupiny Agrofert spadající do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). ČTK to řekl Robert Svědík, předseda představenstva společnosti Frost Logistics, kde se maso skladovalo. Informaci potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Informace podal na mimořádném briefingu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, výsledky přišli až ve středu. Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli veterináři.

Výsledky dalších kontrol veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Veterináři již dříve uvedli, že maso z problémových polských jatek, které šlo do Prahy, v sobě nemělo salmonelu. Už dříve vyloučili přítomnost veterinárních léčiv, smyslově bylo také v pořádku. Nyní příchozí maso z těchto jatek nepocházelo.

Agrofert chce odškodnění

Podle mluvčího Agrofertu nenese společnost na dodávce zkaženého masa vinu. „Jsme zde v roli poškozeného, nikoli viníka. Jako velkoobchodník dovážíme maso i z Polska, ale pouze velmi okrajově. Navíc tento polský dodavatel vždy patřil mezi bezproblémové,“ sdělil Hanzelka. Podle něj je dobře, že dozorové orgány fungují a problém odhalily. „My sami provádíme vlastní veterinární testy masa nad rámec povinností vyplývajících z legislativních předpisů. Čekáme na výsledky testů této šarže. Podle mých informací se naprostá většina závadného masa podaří stáhnout z trhu,“ dodal mluvčí.

Firma bude chtít po polském dodavateli náhradu škody. „Tato aktuální událost nemá nic společného s nedávným nálezem závadného polského masa z nemocných zvířat,“ uzavřel.

Svědík ČTK řekl, že nemá informaci o tom, zda se maso dostalo ke koncovým zákazníkům. Poukázal na to, že vlastníkem zboží není Frost Logistics, ale firma Animalco. Frost Logistics pro ni zajišťuje logistické služby, to znamená dopravu a skladování. „Na základě objednávek se zbožím pouze manipulujeme,“ uvedl Svědík. Maso je podle něj vždy v primárním obalu. „Nejsme schopni přímo zjistit - kromě nějakého fyzického poškození - jestli mu něco je, nebo není,“ dodal.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

junkiexI ( 20. února 2019 18:36 )

Polaci typicky pobozny prasata. Gauneri nejvetsiho kalibru a v nedeli se jsou vyzpovidat do kostela a vsechno je v poradku.

hejhej ( 20. února 2019 17:12 )

Po r. 1989 jde všechno do kopru. Dovážejí se šunty z Polska, Německa, Španělska a kdo ví, odkud ještě. Navíc předražené. Samé pesticidy a chemie - voda, vzduch, půda.

qtek ( 20. února 2019 16:44 )

Dobytek z Agrofertu.

josefvyskoc ( 20. února 2019 16:35 )

Tohle je válka! Z toho zamrazí! Maso zamrazit, vztahy s Polskem ochladit, polské pohledávky zmrazit, ministra taky zmrazit, aby vydržel i pro další generace! Hlavně aby ještě nezačalo venku mrznout, je teprve únor!

offline ( 20. února 2019 15:45 )

A Moťák se bude soudit. Je to jednodušší a jistější výdělek, než se patlat s nějakými jídly.

Zobrazit celou diskusi