Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přestaňme zachraňovat topící se migranty, říká dokumentarista. A děkuje Merkelové

Autor: Mii, Čestmír Strakatý - 
7. září 2018
18:48

Projel trabantem celý svět, leccos viděl a říká, že migrace nemá dobré řešení. Dokumentarista Dan Přibáň sám sebe označuje za realistického rasistu, který má na uprchlíky osobitý názor. Podle něj by měli vědět, že se cestou do Evropy můžou utopit a nikdo je nezachrání, a tvrdí, že Německo svým přístupem zachránilo Česko. Přibáň to řekl v rozhovoru pro Reflex.

Kdyby se uprchlíkům tolik nepomáhalo v Evropě, ale na místě, odkud pochází, pak by tolik netoužili do Evropy dorazit, domnívá se Přibáň. „Pokud ale lidé mají pocit, že je z toho moře vždycky někdo vytáhne, tak do toho moře vždycky polezou,“ říká dokumentarista a dodává: „Je potřeba dát jim vědět, že se můžou utopit.“

Jedním z důvodu, proč Evropa takto jedná, je podle Přibáňa pocit, že Africe něco dluží. Ten je ale prý mylný. Afrika si musí pomoci sama a je na čase, aby si to uvědomila. „Na to přišla už spousta lidí,“ říká dokumentarista.

V Česku podle něj uprchlíci nejsou mimo jiné proto, jaký přístup zvolilo Německo. Přijalo všechny, tudíž žádní nemuseli přijít do naší země. „Německo si uvědomuje, že tu problém je, a řeší ho,“ myslí si cestovatel. Česko místo toho jen říká zjevné věci, které ale ničemu nepomáhají.

Více se dočtete do na Reflex.cz