Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Loď s uprchlíky uvázla u Tuniska. Úřady je odmítají pustit na pevninu

Autor: ČTK - 
23. července 2018
16:16

Loď se 40 africkými uprchlíky, která uvázla u tuniských břehů, je už déle než týden stále na moři bez pomoci. Oznámil to dnes Červený půlměsíc. Zdroj z této organizace agentuře Reuters řekl, že lidé na lodi jsou ve špatném stavu. Tuniské úřady odmítají povolit uprchlíkům vystoupit na tuniský břeh. Totéž v minulosti učinily Itálie a Malta.

Mundží Slím z Červeného půlměsíce řekl, že tuniské úřady jsou toho názoru, že uprchlíky má přijmout Itálie nebo Malta. Ministerstvo vnitra odmítlo záležitost komentovat.

Slím řekl, že loď je 12 námořních mil (22 kilometrů) od břehu. „Afričtí migranti jsou ve špatném stavu, protože kapitán plavidla odmítl pomoc, aby tak donutil tuniské úřady běžence přijmout. Ani po 11 dnech se ale nedospělo k řešení,“ řekl Slím.

Podle agentury Reuters není jasné, odkud lidé ve skupině pocházejí a odkud vyrazili, než je tuniské plavidlo zachránilo. Francouzský portál InfoMigrants minulý týden informoval, že dřevěná loď se 40 uprchlíky z Egypta, Mali, Nigérie a Bangladéše vyplula z Libye. Po pěti dnech se loď po poruše motoru unášená proudy přiblížila k těžební plošině u tuniského pobřeží. Na palubu pak vzala uprchlíky loď Sarost 5.

Italská vláda uzavřela své přístavy pro lodě pomáhající uprchlíkům a požaduje, aby se o břemeno přijímání běženců podělily další členské země Evropské unie. Řím prosazuje zastavení přílivu uprchlíků do západní Evropy zřízením uprchlických center v Africe.

U tuniských břehů se stala jedna z největších tragédií, když se tam v červnu potopila loď s 80 uprchlíky. Podle Reuters v Tunisku přibývá převaděčů, protože Libye, která dosud byla na severoafrickém pobřeží hlavním výchozím bodem pro uprchlické lodě, zpřísnila kontroly na moři.