Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nocování na letišti, davy a plačící děti: Češi uvízli na 19 hodin na Rhodosu

Autor: Veronika Šmídová, Mii - 
30. července 2018
15:50

Stovky mačkajících se turistů, chaos a nekonečné hodiny čekání - tak vypadala v neděli večer i během pondělního dne situace na letišti na řeckém ostrově Rhodos. Zkolaboval zde totiž IT systém, a nebylo tak možné pasažéry odbavovat. Na místě uvázli i Češi, kteří na odlet čekali i 19 hodin. 

Zůstali jsme celou noc na letišti na Rhodosu. Prý jim tu zkolaboval systém, a zavřeli tak letiště. Letadlo od Smart Wings pro nás nejdříve odklonili do Turecka, pak na Krétu a teď nás do něj nechtějí pustit,“ popsala pro Blesk Zprávy Hanka F. v pondělí ráno. Ta měla odlétat původně v neděli v 22:50, do svého spoje se ale dostala až následující den kolem 16:40.

Někteří přitom na letišti čekali 19 hodin. „Jediné, co pro nás dopravce udělal, bylo, že nám nabídl poukázky na nákup v letištním stánku,“ dodala s tím, že musela nocovat na letišti.

Dotkly se problémy na letišti i Vás? Napište nám o svých zážitcích na e-mail tip@blesk.cz

Není rozhodně jediná, kdo si ze situace zoufal. Twitter zaplnily stížnosti i nadávky celé řady cestujících. Mnohým vadilo, že nebyli dostatečně informováni o vývoji situace. „Zatracené poku*vené letiště! Jsme tu už 10 hodin. Co takhle nějaké informace? Děláte si z nás legraci, k*eténi?“ ptá se v příspěvku například uživatelka Clem.

„Tisíce lidí nahnali do odletové haly. Nebylo tam žádné jídlo, děti plakaly. Všechno ještě prodlužoval nedostatek personálu,“ popsala zase Švédka Camilla Ask s tím, že část cestujících se po čase rozhodla vrátit zpátky do hotelů. Ne pro všechny ale bylo místo k ubytování.

Na letišti na Rhodosu došlo 29. 7. k výpadku. Na letišti na Rhodosu došlo 29. 7. k výpadku. | Twitter.com

Problémy potvrdilo i Letiště Václava Havla Praha. „V souvislosti s technickými problémy na letišti na řeckém ostrově Rhodos byl včerejší večerní let z Prahy na Rhodos přesměrován na letiště v tureckém Dalamánu. Z tohoto důvodu je tedy opožděn i zpáteční let z Rhodosu, který měl přiletět do Prahy již včera před půlnocí. Let naplánovaný na dnešní časné ráno již odletěl bez problémů v 5:32 a na Rhodosu již také přistál. V tuto chvíli je na zpáteční cestě do Prahy podle platného letového řádu,“ popsal pro Blesk Zprávy Roman Pacvoň, tiskový mluvčí letiště.

Komplikace se dotkly například Čechů cestujících s cestovní kanceláří Blue Style. Tiskový mluvčí společnosti Václav Nekvapil potvrdil, že kvůli poruše se nacházejí od nedělního večera na letišti. Delegáti se o ně na místě starají, nosí jim deky a vodu, plus dostali poukaz na stravování. Letiště by se podle Nekvapila mělo vrátit do normálního provozu v pondělí odpoledne.

Také čeští klienti CK Fischer patří mezi turisty uvězněné od neděle na Rhodosu. Část se jich podle tiskového mluvčí Jana Bezděka podařilo umístit na jiné lety do Ostravy, zbytek ještě stále čeká na letišti. Cestovní kancelář jim alespoň zařídila náhradní ubytování. 

Češi z Rhodosu: Nechali nás ležet na zemi

„Zůstali jsme na tom letišti a vůbec jsme nebyli informováni, nikdo nám neřekl, jestli a v kolik poletíme, proč nepoletíme a potom vlastně jsme tam byli celou noc,“ uvedla jedna z českých cestujících České televizi. „Nechali nás ležet na zemi, nedali nám ani najíst, napít, nic,“ postěžoval si další z Čechů, který se vrátil z Rhodosu.

„Po 19 hodinách nás posadit do té potvory, do letadla a nic nám k tomu neříct? Dost špatné,“ přidal se v ČT další z cestujících, který se dostal s prodlevou zpět do Prahy.

15 letů zamířilo do Turecka

Problém na mezinárodním letišti na ostrově začal již v neděli večer. „Kolem 22:30 večer přestala přistávat letadla a chvíli před tím byly zastaveny i aktuálně probíhající odlety. Zdá se, že došlo k problému s check-in systémem. Zatím se zdá, že problémy ovlivnily více než 15 letů, které byly odkloněný do Turecka,“ uvedla na sociální síti letecká informační služba. 

Samo letiště vyvěsilo na internet pouze krátkou zprávu: „Kvůli technickým obtížím by měli pasažéři očekávat zpoždění v letovém řádu. Pro další informace prosím kontaktujte své aerolinky nebo cestovní kancelář. Omlouváme se za nepříjemnosti.“

ja-stana ( 30. července 2018 22:42 )

Tahle stará zaschlina nechce nikdy nic říci.

joker1987 ( 30. července 2018 21:52 )

 V nedeli jsem jel 7,5 hodiny z Brna na Zlicin. Plakal jsem.. náročné o me reportáž a dejte to jako hlavní zpravu dne..

ja-stana ( 30. července 2018 21:37 )

Jsem tě snad peskovala ty stará struktůro? Taková komunistická myš jako jsi ty mě nestojí ani za odplivnutí.

pekaaaros ( 30. července 2018 20:51 )

nu júúú, voňo še něčo štalo. voňo ťo nešlo jako po drátku. asi nějací zhýčkaní dobou rozmazlení bárbínky.

ja-stana ( 30. července 2018 20:43 )

Sravnej si myšlenky v hlavičce než něco vyplodíš. Ty gramatiko na suchu.

Zobrazit celou diskusi