Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česko prohrálo spor s Diag Human v Lucembursku. Stát chce 13,5 miliardy uhájit

Autor: ČTK, AKu - 
4. července 2018
10:00

Vleklý spor Česka se společností Diag Human má za sebou další dějství. A tentokrát není pro stát příznivé. Na konci června Česko neuspělo před lucemburským Nejvyšším soudem s kasační stížností proti loňskému verdiktu. Podle něj Diag Human může po Česku vymáhat svůj nárok přesahující 13,5 miliardy korun. Webu Hlídacípes.org to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, které stát ve sporu zastupuje. Újmu ale nepředpokládá.

Podle webu jde o první zahraniční jurisdikci, která dala firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy s konečnou platností za pravdu v nárocích, v nichž se domáhá naplnění rozhodnutí české arbitráže z roku 2008.

Firma sídlící v Lichtenštejnsku si nárokuje více než 13,5 miliardy korun, nyní tak může usilovat o exekuci majetku České republiky až do této výše. Každý den kvůli úrokům nárok narůstá o 1,3 milionu korun. Společnost nechala loni obstavit vybrané české účty u celkem 24 bank v Lucembursku. Česko tam ale dosud o žádné peníze nepřišlo a ministerstvo zdravotnictví říká, že „Česká republika samozřejmě i nadále činí veškeré potřebné kroky k ochraně svého majetku a zájmů“.

„ČR zvažuje možnost opravného prostředku před mezinárodním soudem,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová a dodala: „Česká republika nemá v tuto chvíli na zahraničních bankovních účtech žádné finanční prostředky, proto nepředpokládáme žádnou újmu.“

Diag Human spoléhá na pomoc v unijním právu

Zástupci Diag Human už ale dříve upozornili na to, že od ledna 2017 platí nařízení EU o „evropském příkazu k obstavení účtů k usnadnění vymáhání přeshraničních pohledávek v občanských a obchodních věcech“ a exekuce českého majetku je podle nich možná i mimo Lucembursko, kdekoli v EU. Tento výklad ale Česko odmítá. Podle ministerstva zdravotnictví se aktuální finální verdikt lucemburského soudu „týká případné exekuce nálezu v rámci této jurisdikce“.

Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí v několika zemích o miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Arbitráž v roce 2008 přiznala firmě náhradu škody 8,9 miliardy korun, která narůstá o úroky. U soudů v dalších zemích, například v Rakousku, Švýcarsku či ve Francii, Diag Human se svými nároky neuspěl. Naposledy vyhrála Česká republika spor v polovině června v Nizozemsku, kde podle serveru s kasační stížností naopak neuspěl Diag Human.

 

 

Taurus70 ( 4. července 2018 11:32 )

 Nekdo je pod smlouvama podepsany a tim bych to ukoncil😈

lahny ( 4. července 2018 10:44 )

Pročpak nezaplatí tyto arbitráže politici, kteří to způsobili?Za Železného jsme platili také 10 miliard za prohranou arbitráž.Dělník musí ve firmě zaplatit veškeré zmetky, proč ne politici?Proto se do politiky cpe tolik lidí, protože si tam přijdou na velké peníze a za nic nenesou zodpovědnost. Zlatí komunisti, za nich jsme žádné prohrané arbitráže neplatili, protože nechtěli zadlužovat republiku.Proto byly devizové přísliby,protože republika si svoje devizy chránila a měla jich málo.Garniturám po revoluci to je u zadku, oni nic platit nemusí a občani to zaplatí.A tím pádem západ nikdy nedoženeme.

Zobrazit celou diskusi