Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stovky seniorů zůstaly bez peněz. Důchod nepřišel, i když potvrdili, že žijí

Autor: bud - 
10. května 2018
07:01

Až 400 seniorů, kteří pobírají český starobní důchod v Německu, zůstalo bez peněz. A to přesto, že doložili všechny potřebné doklady, například to, že jsou stále naživu. Chybí jim peníze za první čtvrtletí a zatím není jasné, kde problém vznikl. Problém momentálně řeší Česká správa sociálního zabezpečení i Česká národní banka, která vyplácení důchodů do zahraničí zajišťuje. Senioři by měli brzy obdržet nové šeky.

V Německu momentálně žije více než 19 tisíc Čechů nebo dalších lidí, kteří tam pobírají český starobní důchod. Většině z nich peníze chodí na účet, ale část z nich si je nechává posílat prostřednictvím šeku. A právě šeky s důchodem za první čtvrtletí tohoto roku nebyly vůbec doručeny, a senioři tak zůstali bez peněz. Zatím přitom není jasné, zda se šeky ztratily, nebo se jim stalo něco jiného.

„Jedná se o přibližně 400 klientů s bydlištěm v Německu,“ potvrdila situaci Blesk Zprávám Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), s tím, že nemusí jít pouze o Čechy, ale i seniory, kteří mají na český důchod nárok. Dodala, že úřad v posledních dnech zaznamenal 250 reklamací toho, že penze nedorazila.

Šeky se po cestě ztratily

Pro výplatu důchodů do zahraničí má ČSSZ ze zákona zákonem daného partnera, a to Českou národní banku. „Ta zajišťuje výplatu šekem na adresu v Německu prostřednictvím korespondenční banky City Bank London, se kterou má uzavřenou smlouvu. Výběr této banky nemůže ČSSZ nijak ovlivnit,“ uvedla Buraňová s tím, že senioři se musejí obrátit právě na ČNB.

Jenže ta dává od problému „ruce pryč“. „Chyba nevznikla na straně ČNB, bohužel dosud nevíme, kde se v procesu doručení stala. Jsme však v intenzivním kontaktu s našimi dodavateli v zahraničí,“ řekl Marek Zeman z tiskového odboru banky. Odeslané šeky s důchodem podle něj nedorazily tam, kam měly.

Situace se momentálně řeší a v pondělí byly odeslány seniorům nové šeky, dorazit by tak měly v nejbližších dnech. Dříve vystavené šeky, které nebyly příjemcům českého důchodu s bydlištěm v Německu doručeny, byly zrušeny a jejich proplacení není možné.

Povinné potvrzení o žití

Důchody si mohou senioři žijící v zahraničí nechat poslat buď v hotovosti na účet, nebo šekem. Většina z nich využívá první možnost. Důchod se vyplácí zpětně a pouze za měsíce, pro které bylo vystaveno takzvané potvrzení o žití. Jde o speciální formulář, který musí být vyplněný, podepsaný a úředně ověřený. Toto potvrzení musí senioři pravidelně posílat do Česka. Pokud by dokument nedodali, na důchod by neměli nárok.

Českých důchodců v cizině přibývá

Počet seniorů v zahraničí s nárokem na český důchod se každý rok zvyšuje. Zatímco ještě před deseti lety jich bylo „jen“ 46 tisíc, nyní jich je více než 93 tisíc. Tedy dvakrát tolik. Jen za posledních pět let se jejich počet zvýšil o čtvrtinu. Důchodci jsou „rozeseti“ prakticky po celém světě. Nejvíc, celkem 32 tisíc, jich žije na Slovensku. Následuje Německo (19 197), Polsko (15 378) a Kanada (3907).

Video  Osmasedmdesátiletá hrdinka: Seniorka se nenechala oklamat podvodníkem  - tv Joj
Video se připravuje ...

FrantaSvacina ( 10. května 2018 20:42 )

Ne ale jednou do roka ma proste Cesko problemy poslat penize do Nemecka. To je naschval, statu to prinese poradny balik. To se totiz pak pocita jinak.

FrantaSvacina ( 10. května 2018 20:40 )

Loni v lednu taky nevyplacelo Cesko duchody do Nemecka s oduvodnenim, ze si smi ponechat lhutu 3 mesicu. Na otazku jaky zakon toto umoznuje, neumeli odpovedet, takze blbost. Pouze na vyslovnouu reklamaci pak v unoru penize dotycnym prepolalo. Hraje se tu s penezi a hlavne s uroky. Ti co si nechavaji vyplacet duchod jednou za rok jsou hloupi, daruji uroky statu, kdo si je necha preposlat kazdy mesic a ulozi si je v Nemecku, ma alespon ty 0,02 uroku na obycejne vkladni knizce. To by nikdo neveril kolik takove uroky delaj a pri tolika duchodech, jemine, stat se raduje.

1_3_4 ( 10. května 2018 15:31 )

marmat taky jsem si to kdysi myslela, je jich bohužel hodně a přibývají. Jednou do roka? To jsou pak manželé. Jedinci posílají většinou měsíčně. Bud rád, že se ti vede dobře a mysli na důchod. Zajdi někdy do Tafel a promluv s lidmi jak se jim daří.

marmat ( 10. května 2018 14:59 )

123:Pokud jsou opravdu VELMI potřební (?) posílají formulář 1x za 3 měsíce, Ultra potřební(zoufalí) každý měsíc.Ale věřím pevně , že takové chudáky zřejmě neznáte-sorry jako.Tím výpadek neomlouvám...nepochybně jim vyskočí najednou velká doplacená částka.

1_3_4 ( 10. května 2018 14:56 )

opr.: Dnes se počítá, že jen na jídlo potřebuješ 550 euer. Vlastně to není na přilepšení, ale sotva na přežití. Každý migrant má víc než ten co si musí zažádat o Grundsicherung - což taky znamená Základní zabezpečení.

Zobrazit celou diskusi