Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zdechovský s výpadem proti IKEA narazil i u českých nábytkářů. Komplikuje jim výrobu

Autor: mah - 
16. prosince 2017
05:40

Před Vánoci se znovu rozhořel spor o certifikaci českých lesů. Olej do ohně tentokrát přilil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který kvůli požadavku nábytkářského gigantu IKEA dal podnět Generálnímu ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské unie. IKEA se totiž zavázala, že do roku 2020 budou všechny její výrobky z recyklovaného dřeva, nebo toho s certifikací FSC. To Zdechovský vidí jako diskriminaci českých producentů dřeva. Řetězec ale jeho tvrzení odmítá.

„V rámci společného evropského trhu musí platit stejná pravidla a vlastník musí mít možnost plně svobodného rozhodnutí pro ten či onen systém certifikace, pokud jej potřebuje,“ vysvětlil na svých stránkách Zdechovský. Vyžadování certifikace FSC podle něj totiž diskriminuje české výrobce i producenty dřeva.

Certifikace FSC (Forest Stewardship Council) vyžaduje šetrnou péči o lesy a jejich sociálně i ekonomicky životaschopné obhospodařování. Bojuje tak proti jejich zničení. V České republice je teď ale nejrozšířenější certifikát PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification). Ten má narozdíl od prvně jmenovaného mírnější postoje k holosečným těžbám dřeva, nebo chemickým postřikům lesa.

Čeští nábytkáři přitom po změně typu certifikace dlouhodobě volají. Upozorňují, že vhodně certifikovaného dřeva je nedostatek. „To komplikuje nejen výrobu nábytku, ale i jiných výrobků ze dřeva nebo na bázi dřeva. Množství FSC suroviny, které je potřeba k naplnění dodavatelských závazků, je asi 380 000 metrů krychlových (což odpovídá cca 400 000 ha lesů). Díky tomu je pro efektivní řešení problému vhodné zapojit zejména větší státní vlastníky lesů,“ vysvětlili v usnesení, na kterém se shodli i se zástupci Hospodářské komory, Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Svazem českých a moravských výrobních družstev.

Nový certifikát je podle Lesů ČR zbytečný

V Česku totiž přechod na nový certifikát odmítá především největší producent dřeva Lesy České republiky, které využívají konkurenční certifikát PEFC. K jiné certifikaci přitom nevidí důvod. „V zemích s přísnou státní lesnickou legislativou, jakou má i Česká republika, není certifikace lesních majetků nezbytnou zárukou kvality lesnického hospodaření. Vyžaduje ji pouze trh,“ vysvětlovala již dříve mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Další certifikáty tak podle Jouklové nejsou nutné. „Na tom se shodli i zástupci Asociace evropských státních lesů,“ uvedla tehdy. Zároveň dodala, že certifikát PEFC používají i lesníci v sousedním Rakousku a Bavorsku. Ti ale žádný tlak na změnu certifikace nepozorují.

IKEA: Odebíráme jen necelá dvě procenta roční produkce českého dřeva

Tvrzení Zdechovského, že by diskriminovala české producenty, IKEA odmítla. „Roční objem dřeva, který IKEA z České republiky získává, ukazuje na to, že IKEA nemá v České republice dominantní postavení na trhu,“ vysvětlil manažer lesního hospodářství IKEA Mikhail Tarasov. Podle něj totiž řetězec odebírá méně než dvě procenta roční produkce českého dřeva.

„IKEA úzce spolupracuje se svými partnery a je připravena nejen sdílet a vysvětlit svůj přístup, cíle i závazky, ale je i otevřena dialogu o udržitelném lesnictví v České republice,“ dodal. Pro řetězec je totiž zodpovědný přístup k lesům důležitý. „Zároveň máme jedinečnou možnost pozitivně ovlivnit, co by mělo být zahrnuto do pojmu udržitelnější zdroje, na čemž velmi úzce spolupracujeme se všemi našimi klíčovými partnery a vedeme s nimi o tom aktivní dialog,“ dodal Tarasov.

Nábytkářský gigant je připravený pomoct s rozvojem jiných certifikátů

Uznal také, že IKEA sleduje i jiné certifikační systémy. Ty ale zatím nezaručují kvalitu, kterou požaduje. Tarasov ale uvedl, že jeho společnost je ochotná s jinými certifikáty spolupracovat a přispět k jejich rozvoji. „Věří totiž, že některé z nich mají velký potenciál k dalšímu rozvoji, aby splnily kritéria společnosti IKEA pro udržitelnější zdroje,“ dodal.

Zároveň popsal, jakým způsobem se nábytkářský gigant snaží zajistit udržitelné využívání lesů. Základem je pro něj dialog s odborníky a partnery, kteří společnosti pomáhají určit standardy kvality. „To zajišťuje, aby certifikační normy a systémy zohledňovaly názory různých organizací, jako jsou vlastníci lesů, komunity, nevládní organizace a další,“ vysvětlil Tarasov.

Po nové certifikaci čím dál více volají samotní zákazníci

Lesy ČR zároveň v létě upozorňovaly na to, že jimi využívaný certifikát PEFC je celosvětově nejrozšířenější. „Certifikát spotřebitelského řetězce má v současné době 18.700 firem, certifikovaných lesů PEFC je více než 300 milionů hektarů,“ vyčíslila tehdy Jouklová.

Ani to ale nemusí být věčné. „Vývoj, průzkumy a zkušenosti též ukazují, že podpora FSC certifikace roste nejen mezi různými skupinami a organizacemi, ale i mezi zákazníky,“ upozorňuje Tarasov. Dodává, že lidé si začínají uvědomovat, že udržitelné hospodaření je prospěšné především pro ně samotné.

Video  Europoslanec Zdechovský: Pomoc vězněnému Čechovi v Súdánu a drsné praktiky norské sociálky  - Tomáš Polák, David Vaníček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vladimir1950 ( 17. prosince 2017 10:23 )

Patolízal, zrádce národa a černopr.elník Zdechovský je pro mě obyčejný šmejd. Ve všem, co dělá!

djaba ( 16. prosince 2017 20:23 )

Kdyby nebylo všech řetězců a nejen na nábytek ,tak nás ti malí obchodníci sežžerou zaživa .Jistě pamatuje porevoluční ceny čehokoliv a platy rostly velice pozvolna .Pamatuji , ten náš "hokynář" prodával např. malý bílý jogurt za čtrnáct kaček .A tak to obdobně bylo se vším , než se u nás uhnízdily markety a hypermarkety .

miano52 ( 16. prosince 2017 17:38 )

Zdechovský by se měl jmenovat VZDECHOVSKÝ z důvodu, že pouze vzdychá.Jako poslanec europarlamentu vymýšlí různé kulišárny, které se mu nevypláceji.Okamura ho nazval zrádcem ČR a asi měl pravdu.Vzdechovský si postesknul, že je na sociálních sítích (F bit ze všech stran a vyhrožuji mu všichni zabitím.Z tohoto důvodu podal trestní oznámení na Okamuru.Počítá se zadostiučíněním omluvy a několik miliónů jak odškodné.Hlupák Vzdechovský si neuvědomuje, že je politik a ty problémy jsou pro politika a ještě z KDU-ČSL normální.Nic nedostane a nikdo se mu omlouvat nebude.Už vidím nějakého českého četníka, který bude slídit v centrále EU, kdo jak hlasoval a kdo měl pravdu.Tady je otázka,kdo tohoto europoslance delegoval do tohoto postu.

moiaza ( 16. prosince 2017 17:24 )

Když vím, že něco tláchá člen KDU-ČSL, vůbec se nenamáhám článek číst. Zbytečná ztráta času.

dudinka ( 16. prosince 2017 15:41 )

Hlouposti. Kluci mají vymyté mozky a ty snímky nic nedokazují. Navíc je médiím poskytl úchylný otec kluků, s nímž se matka naštěstí (na radu orgánů) rozvedla.

Zobrazit celou diskusi