Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pobodaná Lenka (†36) v Egyptě zemřela. Příčinou byla zástava srdce

Autor: Jakub Veinlich, ČTK, ryc - 
27. července 2017
13:05

Češka, kterou zranil předminulý týden útočník na pláži v Egyptě, v noci na čtvrtek zemřela, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Příčinou byla podle informací Blesk.cz zástava srdce. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že do nemocnice v Káhiře dnes míří soudní lékař, který provede ohledání těla a rozhodne, zda bude provedena pitva v Egyptě. Následně zahájí čeští diplomaté v místě potřebné kroky k repatriaci těla.

„Z Egypta přišla v noci smutná zpráva. Naše pacientka skonala. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ uvedl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Informaci potvrdila Blesk.cz také velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. „Česká turistka v Egyptě v noci bohužel zemřela. To mohu potvrdit. Zemřela na zástavu srdce a další informace po dohodě s rodinou nebudeme poskytovat. Ono to k tomuto vývoji směřovalo už těch posledních čtyřiadvacet hodin, od té doby co lékaři konstatovali, že je v klinické smrti,“ popsala.

Bratr: Měla brzy odjet domů

Bezprostředně po útoku česká diplomacie s odkazem na egyptské úřady uvedla, že Češka utrpěla zranění na noze a zádech a její stav není vážný. V pondělí ráno se však stav pacientky prudce zhoršil. Z Česka byl proto vypraven vojenský speciál uzpůsobený pro přepravu zraněných a lékařský tým.

Zpátky do České republiky však speciálem přiletěli ve středu pouze příbuzní ženy. Lékaři konstatovali, že pacientka je ve stavu klinické smrti a není schopna převozu. Její tělo fungovalo jen díky napojení na přístroje a mozek prakticky nebyl zásobován krví.

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešním vydání citoval bratra šestatřicetileté ženy, který uvedl, že útočník ji bodl do hrudníku a krku. Celkem utrpěla asi šest ran, z nichž nejvážnější bylo bodnutí do zad. Muž popsal, že léčba jeho sestry postupovala dobře a o víkendu se zdálo, že se brzy vrátí domů.

V pondělí se však u pacientky projevilo multiorgánové selhání. To podle odborníků není u vážně zraněných osob neobvyklé. Čeští lékaři na místě sledovali průběh vyšetření a potvrdili diagnózu egyptských specialistů.

Video  Česká velvyslankyně v Egyptě: Proč se měnily informace o zranění ubodané Lenky (†36)?  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Video  Pobodaná Češka v Egyptě zemřela  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Odškodné rodině?

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve středu oznámil, že česká diplomacie se na egyptskou stranu obrátila s nótou, v níž požaduje urychlené objasnění okolností útoku. Odehrál se 14. července na pláži v letovisku Hurgada. Mladý Egypťan tam zabil dvě Němky a několik dalších žen pobodal.

Mluvčí úřadu rovněž uvedla, že bude ministerstvo apelovat na egyptskou vládu, aby zvážila finanční kompenzaci příbuzným oběti. Z hlediska mezinárodního práva je sice odškodné nevymahatelné, ale česká vláda se „domnívá, že by bylo správným krokem“.

Češi dál jezdí do Egypta

Útok podle českých a německých cestovních kanceláří neměl vliv na zájem turistů o zájezdy do Egypta. O změnu destinace požádaly podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří jen jednotky klientů. Vzhledem k vyprodanosti zájezdů do evropských zemí mají na výběr převážně mezi Tureckem a Tuniskem. V Egyptě je nyní více než 3000 českých turistů, týdně tam odletí z ČR zhruba sedm letadel. Asociace očekává, že letos zemi navštíví 260 000 až 280 000 Čechů. Německé cestovní kanceláře nezaznamenaly prakticky žádné rušení rezervací na pobyty do Egypta.

Ministerstva zahraničí obou zemí doporučují turistům směřujícím do této severoafrické země opatrnost. Německý úřad varuje před zvýšeným rizikem teroristických útoků a únosů. České ministerstvo radí turistům, aby při pobytu mimo hotelové resorty nevyužívali veřejné pláže.

VŠE O ÚTOKU V HURGHADĚ ČTĚTE ZDE

VIDEO: Včera se do České republiky vrátila Lenčina rodina

va45 ( 29. července 2017 09:38 )

Ty s ním bydlíš v kuchyni,že víš,že nikam nejezdí?Ty jsi opravdu neskutečný.Hlavně kecal.Do Egypta jezdí nejvíce důchodci potapěči.

va45 ( 29. července 2017 09:35 )

To jezdíš do 5 hvězdičkového hotelu?U nás nabízí teď Egypt za 8 tis.Kč.

va45 ( 29. července 2017 09:32 )

To je tvoje věc kam jezdíš.Jen jsi p.i.t.o.m.e.c.,že ženská jede do Egypta mezi arabáče a muslimy a může za to Zeman.Měl by jsi se léčit na hlavu a to nutně.

1_2_3 ( 28. července 2017 00:27 )

Nevíme co se tam stalo, infekci můžeš dostat v té nej nemocnici, třeba nebyla schopna transportu do Česka. Kdoví. 6 ran, hmmm, je to nesmírná tragedie.

1_2_3 ( 28. července 2017 00:24 )

Na rozdíl od tebe toho dělá dost, ty jen řveš jak vychlastanej Votruba.

Zobrazit celou diskusi