Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lety ovlivní globální oteplování: Bude víc turbulencí, tvrdí vědci

Autor: Mii - 
9. dubna 2017
16:07

Cestování letadlem bude v budoucnu i navzdory kvalitním a moderním letounům výrazně méně komfortní, zjistil vědec z britské Readingské univerzity. Bude to kvůli turbulencím, které se z důvodu globálních klimatických změn zvýší až o 149 %. Zvýší se navíc i cena letenek, protože údržba proti těmto turbulencím bude vyžadovat finance.

Zvýšený obsah oxidu uhlíku v atmosféře nejspíš způsobí, že vzdušné podmínky projdou výraznou změnou, která bude spočívat hlavně ve výraznějších, silnějších a častějších turbulencích. Zjistil to odborník na klimatické podmínky Paul Williams z Readingské univerzity.

Pokud lidstvo nevyvine snahy situaci změnit, po roce 2050 vzroste množství letových turbulencí v průměru o 59 %. Tyto turbulence budou navíc oproti těm současným až o 188 % silnější. „Zkoumali jsme hlavně intenzivní turbulence, protože ty dokážou člověka hospitalizovat,“ vysvětloval Williams serveru Washington Post.

Letadla to v extrémních podmínkách nemají jednoduché. Například v prudkém dešti:

Video  Přistání za prudkého deště není nic jednoduchého.  - youtube.com
Video se připravuje ...

Algoritmy na předpověď počasí a pohyb vzduchu sice mohou pilotům pomoci se turbulencím vyhnout, ale lidé stejně určité nepříjemné házení v letadlech zažijí. Lehké turbulence obvykle cestu moc neznepříjemní, maximálně jen na chvíli zvýší úzkost. Silné turbulence ale mohou způsobit i zranění.

Masivní zvýšení turbulencí

Současný výzkum Williamse vychází ze studie, kterou vědec v roce 2013 provedl s kolegou Manoj Joshim z Univerzity východní Anglie. Tehdy společně zjistili, že kvůli globálnímu oteplování se turbulence zvýší. Nezjistili ale jak moc, ani další podrobnosti.

Williams zkoumal zejména vzdušnou cestu mezi Evropou a Severní Amerikou a své simulace nastavil na zimní období, kdy jsou turbulence nejhorší. Počítal s 21 různými větrnými proměnnými charakteristikami, jako je rychlost vzduchu nebo změny ve směru proudění vzduchu.

Výsledkem bylo zjištění, že se zvýší všechen typ turbulencí. Lehké se zvýší o 59 %, středí o 75 %, středně silné o 94 % a závažné o 149 %. Vědec však upozorňuje, že i po změně budou turbulence relativně vzácné, ale hrozí, že budou mít horší důsledky.

Budoucnost je nejistá

V tuto chvíli není jasné, zda se turbulence zvýší jen v Severní Americe a Evropě, nebo po celém světě. Podle experta na oceány Kristophea Karnauskase z Coloradské univerzity není vyloučeno, že oteplující se vzduch způsobí změnu v atmosférickém sklonu mezi rovníkem a póly, čímž by všechny dosavadní spekulace o vývoji atmosféry přestaly platit.

Současné výzkumy ale naznačují, že tento případ nenastane, protože se již začínají dít změny, s kterými počítá Williams, tedy zvýšení intenzity v takzvaném jet streamu – tryskovém proudění vzduchu v atmosféře, jež je hojně využíváno právě v letecké dopravě. Jiné výzkumy s tím ovšem nesouhlasí a tvrdí, že tání v Antarktidě naopak jet stream oslabuje.

joudajoudovy ( 10. dubna 2017 07:10 )

proc hloupe blivny nepisi o nebezpeci jedu likvidujici lidstvo? https://www.youtube.com/watch?v=gyBSG8hXmaI RNDr. Anna Strunecká, DrSc https://www.youtube.com/watch?v=bkCdTXDUBxo

Zobrazit celou diskusi