Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trest za krádež pod vlivem drog? Ztráta řidičáku, navrhují poslanci

Autor: ČTK - 
14. března 2017
17:10

Soudy by mohly v budoucnu dostat oprávnění odebrat řidičské oprávnění pachatelům, kteří spáchají pod vlivem drog například krádež či loupež. Návrh předloží během tohoto týdne Sněmovně skupina poslanců, informoval v úterý novináře šéf ústavně právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). V současnosti může pachatel přijít o řidičský průkaz jen v případě, kdy se trestného činu dopustil přímo v souvislosti s řízením.

„Jsem přesvědčen, že návrh je natolik srozumitelný a potřebný, že jej lze schválit do konce volebního období,“ řekl novinářům Tejc. Cílem je uzákonit oprávnění soudu odebrat řidičský průkaz tomu, kdo se dopustil trestného činu pod vlivem drog. Nezáleželo by na tom, o jaký prohřešek by se jednalo.

V současnosti trestní zákoník umožňuje uložit pachateli zákaz činnosti až na deset let, pokud se dopustil trestného činu v souvislosti s touto činností. Novela přidává ustanovení, že soud může uložit zákaz řízení motorového vozidla či letadla, i pokud se pachatel nedopustil trestného činu v souvislosti s řízením, ale spáchal ho pod vlivem omamné nebo psychotropní látky.

Podívejte se, co se stalo minulý týden na dálnici D1, kdy za nehodu mohl opilý řidič:

gogo56 ( 14. března 2017 17:31 )

co to je zas za nesmysl, tady pletete koše s baňama , chcete dělat policejní stát to horší jak za bolševika, tam se starejte o to aby jste dokázali rozlišit u maryšky aktivní thc a pasivní thc , ti co to užívají jako léky musí chodit pěšky , nebo si koupit helikotéru, tady si nějaký posranec prdne a vy to hned bezmyšlenky schválíte! poslanec

Zobrazit celou diskusi