Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi dováží zeleninu za miliardy, zemědělci pěstují trávu. A ceny letí nahoru

Autor: David Budai - 
27. února 2017
05:02

Máte pocit, že ceny ovoce a zeleniny v posledních měsících výrazně narostly? Nemýlíte se, například za cuketu, olivy nebo třeba salát teď zaplatíte pořádnou přirážku. Na vině je i závislost Česka na dovozech zemědělských produktů ze zahraničí, a to přesto, že celou řadu z nich bychom si mohli sami vypěstovat. Trpí kvůli tomu zákazníci i běžní zemědělci. Řešení problému ale může trvat i několik let.

Česko je závislé na dovozech řady zemědělských produktů ze zahraničí. Například v roce 2015 se dovezla zelenina za 13,1 miliardy korun, dále pak ovoce (včetně ořechů) za 16,9 miliard a maso dokonce za 26 miliard korun. A to přesto, že většinu ovoce, zeleniny nebo třeba brambory jsme schopni si u nás vypěstovat sami. Prakticky jediné potraviny, u kterých se bez dovozu neobejdeme, jsou mořské plody nebo subtropické ovoce.

Tento stav není dobrý pro koncové zákazníky a může se snadno promítnout v jejich peněženkách, varují odborníci. „Příkladem může být prudké zdražení zeleniny v posledních týdnech. V Evropě se dokonce hovoří o cuketové a olivové krizi. Neúroda cuket a olivovníků vyvolaná nečekanými mrazy na jihu Evropy vedla až k několikasetprocentnímu zdražení těchto komodit na pultech obchodů,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Agrární komory Dana Večeřová.

Mléko za miliardy na cestách

Potíž je především v cenách. Zahraniční producenti řadu zemědělských produktů nabízejí výrazně levněji, než tuzemští zemědělci. Platí to jak o ovoci nebo zelenině, tak třeba o surovinách, které jsou určeny k dalšímu zpracování. Dochází tak k paradoxní situaci, kdy například loni Češi prodali do zahraničí mléko, mléčné výrobky nebo vejce v hodnotě 19,1 miliardy korun. Zároveň ale stejné potraviny v hodnotě 15,1 miliardy korun dovezli.

A právě zahraniční produkty většinou míří i do českých obchodů, přestože ty české mají podle ministerstva zemědělství velmi vysokou kvalitu. „České potraviny mají obecně vysokou kvalitu, nepřevážejí se přes půl světa a tím šetří životní prostředí,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí resortu Markéta Ježková. Podle ní je problémem i to, že velké obchody si u českých potravin nepochopitelně dávají vyšší marže než u těch stejných dovezených ze zahraničí.

České zemědělství trpí levným dovozem potravin. České zemědělství trpí levným dovozem potravin. | Archiv CNC

Podle zemědělců jsou velkým viníkem například skryté dotace zemědělcům v tradičních a silných zahraničních zemích. Pokud například Španělsko nebo Francie zadotují svého vlastního zemědělce, může své plodiny na trhu nabídnout levněji než zemědělec z Česka. A protože v rámci Evropské unie fungujeme v otevřeném trhu bez cla, je logické, že obchody raději sáhnou po levnějších potravinách.

„Trh je dále destabilizován a především nové členské země mají problémy s udržením produkce komodit, které jsou v těchto podmínkách tradiční,“ vysvětluje Večeřová.

Místo ovoce roste obilí a tráva

Dopady v Česku už jsou přitom viditelné. Zemědělci se přestávají věnovat náročnějšímu a v podstatě nejistému odvětví, což je třeba živočišná výroba nebo právě pěstování ovoce, a pozornost přesouvají k nenáročnému obilí nebo dokonce obyčejné trávě. Vyplatí se jim to více. V důsledku toho raketově ubývá pracovních míst jak v zemědělství, tak ve zpracovatelském průmyslu, a stát kromě vlastní soběstačnosti přichází o miliardy korun na daních.

Jurečka slibuje řešení. Kdy přijde?

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) o nepříjemné situaci ví a chce ji řešit. Aktivně hodlá podporovat tuzemské zemědělce a v rámci své strategie počítá se zvýšením soběstačnosti Česka u ovoce, zeleniny i dalších potravin. „Podporujeme tuzemské výrobce v oblasti technického rozvoje a marketingu. Součástí systému je samozřejmě i odpovídající kontrola dovážených potravin,“ uvedla mluvčí resortu Ježková.

Cesta k české soběstačnosti ale chvíli potrvá. „Budeme usilovat, aby ČR byla v roce 2030 přiměřeně potravinově soběstačná v základních komoditách, které lze u nás produkovat,“ dodala.

A dovzdělávat by se měli i čeští spotřebitelé. Ti totiž dnes koukají hlavně na cenu a až poté na to, odkud potravina pochází. Neuvědomují si přitom, že třeba česká zelenina je kvalitnější, čerstvější a chutnější. Na tom, že by se měly české produkty výrazněji propagovat, se shodují zemědělci i ministerstvo. „Propagace by se měla opírat o přínosy místní produkce, a to nejenom s tématy jako čerstvost, chuť, tradice, ale také v širším konceptu, jako je péče o krajinu, půdu či venkov,“ dodává Večeřová z Agrární komory.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

623hugo ( 4. října 2017 13:54 )

Rego, mám pro tebe dobrou zprávu...neumřeš na mozkovou příhodu, kde nic není ani smrt nebere, ale nechoď na sluníčko, protože ty sračky, co máš v hlavě pak vytékají všemi otvory a hrozně smrdí

623hugo ( 4. října 2017 13:47 )

Jakákoliv dotace kurví trh. navíc každý stát podporuje své producenty, kteří chtějí prodat a potřebují někoho kdo koupí. Byla to promyšlená destrukce našeho zemědělství, limity na cukr, plochy na vinou révu, dotace na kosení trávy v horách atd. Nemečtí a francouští zemědělci majínejsilnější pozici v dotacích a brání to zubynehty. Položil\y se cukrovary a navazující strojírenská výroba, zbytek je v zahraničním vlastnictví. Bramborářství je v ***i, protože dotace na řepku jsou výhodnější a dotovaný dovoz udělal své. Řetězce záměrně nadsazují ceny českých výrobků a činí je neprodejnými. Ja nutno vrátit se ke clům na dovážené dotované produkty a chránit náš trh před dumpingem. Je tristní pohled na lány slunečních kolektorů na zemědělské půdě - zase dotace na primární obnovitelné zdroje. Je to RVHP v novém kabátě, ale daleko tvrdší, protože v moci nadnárodních společností. Před sametem bylo v zemědělství zaměstnáno 15% práceschopného obyvatelstva, nyní jen 2% a není to vlivem zvýšené produktivity práce..FUJ!!!

moravacka ( 1. října 2017 12:27 )

souhlasim, ale je tady i dalsi vec, ze zemedelci dostavaji dotace od ha, bez ohledu na to, jestli neco vypestuji nebo ne. Takze za kazdy ha dostane 6000 Kc a nemusi se vubec snazit neco vyprodukovat. Tzn. EU plati za zlikvidovani ceskych zemedelcu...

Tibi ( 9. července 2017 11:26 )

Dříve bylo zemědělství soběstačné ve výrobě potravin v lepší kvalitě.A nastala postupná a cílená devastace našeho zemědělství.Nejdrive bylo potřeba zničit to dobré co tu bylo,aby se mohlo dovážet to nekvalitní za přemrštěné ceny.Psalo se že vše si koupíme dovezeme, že nepotřebujeme pěstovat.To co bylo snem našich politiků se splnilo.Potraviny,se dovážejí,nejen chuť ,ale i kvalita je mizerná.Je zajímavé, že se začínáme postupně vracet k pěstování našich kvalitnějších potravin.Skoda ,že to naše vzdělané politiky napadne dříve, až to nejdříve zničí.Je to ostuda všech vlád mající na devastaci našeho zemědělství svůj podíl.

9rot6 ( 28. února 2017 08:16 )

Máte pravdu,pašáků co se klaněli až k zemi bylo víc,opásali se známými hesly o demokracii a téměř ihned jsme museli mít mimo mezd a důchodů vše podle EU, "úspěšnými" nařízeními jsme docíli toho,že se vybila stáda skotu,prasat a nařídili se údajně KVÓTY na výrobu zemědělských produktů,nebylo mléko, anžto se vybil skot,zrušila se většina cukrovarů, anžto jsme vyráběli moc cukru,přestali se pěstovat brambory, protože se dovezly dotované hlavně z Polska,zelenina se téměř přestala pěstovat, dovážela se dotovaná z celé EU,ale pozor, zemědělci začali pěstovat ŘEPKU, tu nikdo nezakazoval,obilí bylo tolik,že se s ním i topilo,bylo těch omezení celá řada a zemědělský resort spravovali převážně "černo***níci", jak Lux vymyslel nová slova KOMODITY, ale zemědělství plakalo!

Zobrazit celou diskusi