Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Žluté kontejnery možná zmizí. Výkupní cenu plastů stlačila levná ropa

Autor: mib, ČTK - 
18. prosince 2016
06:15

Třídění plastů by se brzy nemuselo vyplatit, tvrdí Svaz průmyslu druhotných surovin (SPDS). Trh je tak nasycen plastovým odpadem, že cena materiálu výrazně klesá, s tím i atraktivita například barevných PET lahví pro recyklaci. Resort životního prostředí ministra Richarda Brabce (ANO) je ale přesvědčen, že cena za plasty je otázkou volného trhu. Na případné regulaci se podle něj musí dohodnout firmy s obcemi.

„Nezájem způsobil, že od letošního léta u některých druhů spadly ceny až na polovinu, někteří zpracovatelé je přestávají zcela odebírat. Způsob třídění a nedostatek místních zařízení pro zpracování plastů a orientace na saturované asijské trhy má negativní dopad,“ uvedl výkonný ředitel SPDS Petr Šulc.

Ceníky firem udávají za kilo plastového odpadu od pár korun až po desítky korun za kilogram, ta ale podle SDPS klesá. Pokles sazeb je způsoben i nízkou cenou ropy. Tu dokážou některé firmy vyrobit právě z plastů.

Podle ministerstva životního prostředí (MŽP) jsou ale ceny plastů, stejně jako u jiných surovin, otázkou volného trhu. „Za MŽP je třeba zdůraznit, že podíl třídění nadále roste. Bez ohledu na trh s druhotnými surovinami budeme i nadále podporovat třídění pro splnění závazných evropských cílů,“ řekla pro Blesk.cz Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu.

U Brabce ukázali na obce a firmy

Podle Pospíšilové musí ekonomicky vyvážený systém nastavit obce spolu s odpadovými společnostmi, a to tak, aby právě podniky nemusely ukončit v krajním případě svou působnost na trhu. Pohyb cen podle ministerstva způsob třídění v Česku neovlivňuje. Krátkodobý výkyv by měly pomoci zvládnout finanční rezervy v rámci tzv. rozšířené odpovědnosti výrobce. Ty se ale nevztahují například na žluté kontejnery.

„Žluté kontejnery určené na separaci plastů obsahují značně nesourodou směs, kterou je potřeba ručně vytřídit, což představuje značný náklad, který se však pokryje z prodeje těchto surovin,“ upřesnil výkonný ředitel SPDS Šulc. Kromě fólií a obalů z drogérie jsou nejhodnotnější surovinou žlutých popelnic PET lahve. Firmy se podle Šulce musí rozhodovat, zda svou činnost dotovat, aby ji nemusely ukončit.

Podobně letos klesá cena papíru a dřeva, v loňském roce šly dolů kovy. „V odborné diskuzi se tak začínají objevovat názory, že v případě pokračování negativního trendu bude nutné uvažovat o dotacích pro případné krytí ztrát, pokud by došlo k mimořádnému propadu cen, a nevyplatilo by se odpad třídit,“ uzavřel Šulc.

Finanční rezervy v rámci EPR se pak ve tříděných odpadech nevztahují ani na baterie, pneumatiky či elektrošrot, o jejichž odběr a recyklaci se starají společnosti Ecobat, Eltma a Asekol. O žluté kontejnery pak společnost Ekokom.

Jihočeský úspěch ve třídění

Právě společnost Ekokom vyhlásila výsledky třídění odpadu za minulý rok. Nejvíce ho separují obyvatelé Pardubického kraje, a to až 47,5 kilogramů na obyvatele. Jen o šest kilo méně pak v Jihočeském kraji.

„My jsme malá obec podle počtu obyvatel, ale máme velkou rozlohu. Vybudovali jsme proto nová sběrná místa na třídění odpadu tak, aby lidé nemuseli chodit s odpadem daleko,“ uvedl starosta Kvildy na Prachaticku Václav Vostradovský. Jeho obec podle statistiky nejlépe třídí odpad mezi obcemi do 499 obyvatel.

Podle Marka Sýkory ze společnosti Ekokom zaznamenal Jihočeský kraj v posledním roce právě v oblasti třídění odpadů mimořádný vzestup. „Mezi všemi regiony jsme evidovali v případě jižních Čech největší nárůst vytříděného odpadu,“ uvedl na vyhlášení. V Jihočeském kraji se momentálně nachází přibližně 19 500 barevných kontejnerů. Lidé do nich mohou třídit sklo, papír, plast a nápojové kartony.

Recyklovat, nebo spálit? ČR řeší kam s plastem. Ve světě se povaluje i v moři:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi