Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strach z jedů v Labi: Z kolínské tiskárny uniklo 2500 l termooleje

Hasiči museli použít norné stěny. (Ilustrační foto)
Hasiči museli použít norné stěny. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
1. listopadu 2016
16:46

V neděli večer se do kanalizace v Kolíně dostaly nebezpečné ropné látky. Únik pocházel z tiskárny OTK, firmě hrozí až milionová pokuta. Řekla to mluvčí Kolína Iva Blümelová. Na místě podle ní zasahovali hasiči z Kolína a Čáslavi.

Do kanalizace se dostal biologicky odbouratelný termoolej. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Kerekové byl únik zastaven ještě před příjezdem hasičů. „Předběžně se odhaduje, že do kanalizace uniklo 2500 litrů oleje, přesné číslo ale zatím není známo,“ řekla Kereková.

Kvůli úniku byla zastavena čerpadla v městské čistírně odpadních vod, aby do ní nebezpečné látky nepronikly. Hasiči poté na odtoku vyčištěných vod instalovali norné stěny, aby se zabránilo případnému úniku ropných látek do přírody.

Podle Kerekové byla na místo povolána dekontaminační firma, která se zabývala odčerpáním uniklého oleje a celkovým čistěním kanalizace. Hasiči se také snažili zamezit úniku ropných látek do Labe, což se jim podle mluvčí podařilo. „Celý zásah byl opravdu dlouhý, dekontaminační firma předávala místo zásahu zástupcům města až včera kolem osmnácté hodiny. Hasiči na místě zasahovali od nedělní 17. hodiny do 23. hodiny, poté se jen pravidelně dostavovali na kontroly,“ řekla mluvčí.

Podle Blümelové firma do vyjasnění dalšího postupu nevyužívá všeobecnou kanalizaci. „Stav kanalizace a čistírny odpadních vod je monitorován,“ řekla Blümelová. Podle informací Kolína unikl olej do kanalizace kvůli prasklé těsnící spojce na čerpadle.

Vyjádření firmy se nepodařilo sehnat. „Oficiální prohlášení ohledně této události bude v pátek, vedení firmy není přítomné,“ uvedla společnost OTK Group, ze které olej unikl.

Firmě hrozí za únik nebezpečných látek finanční postih. „Odborem životního prostředí a zemědělství bude zahájeno řízení o uložení pokuty, která může dle zákona o vodách činit až jeden milion korun,“ řekla Blümelová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi