Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Noční vlci v Praze: Na Václaváku prostředníčky, v Olšanech vděk

Autor: val, mts, ČTK - 
7. května 2016
16:17

Na Václavském náměstí čekal na „spanilou jídu“ Nočních vlků nesouhlas. Desítky lidí se tam sešly, aby motorkáře poslali domů. To alespoň hlásají jejich transparenty. Lidé s opačným názorem zase na motorkáře čekali na Olšanských hřbitovech. Gangu děkovali a tleskali. Noční vlci, největší a ruský motorkářský gang, mají zastání u ruského prezidenta Vladimira Putina, což z nich činí obávanou ruskou sílu, která podle všeho sehrála svou roli i při anexi Krymu.

Na Václavském náměstí dávali lidé najevo svou nevoli ukrajinskými, americkými a českými vlajkami, vlajkami EU a NATO nebo transparenty s nápisy "Češi dobře vědí, co znamená 'přátelství ruských vládců'" a "Česká republika patří k západu, ne do ruské smečky".

Takhle Noční vlci projížděli Prahou, podívejte se na video:

Video Noční vlci v Praze: Narazili na prostředníčky i vděk - aktu.cz
Video se připravuje ...

V jízdě po Václavském náměstí chtělo motorkářům zabránit několik lidí, kteří si jim sedli do cesty. Policisté je odtáhli stranou a Noční vlci pokračovali v cestě.

Jízdě po Václavském náměstí chtělo zastavit několik demonstrantů. Jízdě po Václavském náměstí chtělo zastavit několik demonstrantů. | ČTK
Ruští motorkáři Václavské náměstí dvakrát objeli a vydali se na pietní akt na Olšanských hřbitovech. Tam na ně čekaly naprosto jiné reakce než na předchozím stanovišti. Památník totiž obsypali snad jen samí příznivci, kteří jim tleskali.
Noční vlci dorazili i na Olšanské hřbitovy Noční vlci dorazili i na Olšanské hřbitovy | Blesk/ Zuzana Štíchová

Pár podporovatelů se odvážilo i na Václavské náměstí

Protestní akce se účastnily desítky lidí. Na příjezd motorkářů čekli mimo jiné i s rozměrným plakátem Putina, který měl na hrudi vyznamenání s vyobrazením hvězdy, srpu a kladiva a hákového kříže. Naopak podporu motorkářům vyjadřovala osádka auta, které chvíli kroužilo kolem Václavského náměstí a vlála nad ním ruská vlajka.

Akci přihlíží několik policistů. Na místě byl i antikonfliktní tým a nedaleko těžkooděnci. Zasahovat nemuseli.

Kdo jsou Noční vlci?

Skupina kolem Alexandra Zaldostanova, řečeného Chirurga, začínala jako banda nadšenců brázdících Moskvu na českých jawách.Kořeny Nočních vlků sahají do 80. let minulého století. Perestrojka Michaila Gorbačova a rozvolňování komunistických struktur nechala do tehdejšího Sovětského svazu proniknout závan západní kultury. Z prostředí metalových a motorkářských fanoušků vyrostla skupina, která podle časopisu Rolling Stone ve svých začátcích brázdila Moskvu na starých ruských dněprech nebo českých jawách.

Motorkářský gang Noční vlci Motorkářský gang Noční vlci | Profimedia.cz
Napojeni byli na rockové kapely, kterým poskytovali ochranu. Po pádu Sovětského svazu a s rozvojem hospodářství pak začali ochraňovat i malé podniky. Vůdčí postavou byl od začátku tehdejší zubní chirurg Alexander Zaldostanov. Ten žil podle časopisu Rolling Stone dvojím životem: v noci si užíval divokého života, aby ráno vyměnil kožené oblečení za lékařský úbor. Na počátku 90. let se prohlásil šéfem Nočních vlků, tehdy prý byl považován za krále moskevské scény. Napřed si prý zvolil přezdívku Zubař, pak mu to ale přišlo málo děsivé, a tak se raději začal představovat jako Chirurg. Takto ho zná svět dodnes; v Rusku je za hvězdu.
Vladimir Putin a šéf Nočních vlků Alexander Zaldostanov Vladimir Putin a šéf Nočních vlků Alexander Zaldostanov | ČTK

V 90. letech se pohyboval mezi Moskvou a Západním Berlínem, kde pracoval jako vyhazovač v prestižním rockovém klubu Sexton. V Německu si našel také nevěstu, s níž se ale později rozešel, a učil se od tamních Hells Angels.

Šéf ruského motorkářského klubu Noční vlci Alexander Zaldostanov Šéf ruského motorkářského klubu Noční vlci Alexander Zaldostanov | ČTK
Po návratu do Moskvy začal podnikat, otevřel pobočku klubu Sexton a spolu s ním se začalo dařit i Nočním vlkům. O tři roky později měli „Vlci“ tetovací salón a obchod s motorkami nebo oblečením. Zaldostanov se nadobro rozešel s kariérou dentisty. „Občas vidím ve svých snech chirurgický stůl, ale rozumím tomu, že nyní dělám přesně to, pro co mě Bůh vybral. Ale nikdy v životě jsem nebyl šťastnější, než když jsem jezdil na své první motorce, Jawě,“ citoval jej Rolling Stone, jehož reportér se s Chirurgem i několika dalšími členy Nočních vlků setkal. Sešel se také s bývalými členy Ivanem a Sašou, kteří ale gang opustili v roce 2001, když je podle svých slov začalo otravovat Chirurgovo „megalomanství“. Spolu s dalšími lidmi tak v Moskvě založili pobočku známějšího motorkářského klubu Hells Angels. „Nepovažujeme je za motorkářský klub,“ navezl se tehdy Ivan do Nočních vlků, kteří o sobě mluví jako o ruských patriotech. „V Rusku je jedno známé rčení: Když slyšíš slovo patriotismus, znamená to, že někdo něco krade,“ dodal.
Alexandr „Chirurg“ Zaldostanov v čele Nočních vlků Alexandr „Chirurg“ Zaldostanov v čele Nočních vlků | Reuters
Vlastenectví se ale hlavním „artiklem“ Vlků stalo až v roce 2009, kdy se poprvé setkali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Od té doby se vyvinuli ve „svaté válečníky“ bojující proti Západu za ruskou hegemonii. Známý je Chirurgův výrok: „Kdekoli jsou Noční vlci, tam je Rusko“. Ostatně Putin je znám svou náklonností k nim a už se s gangem dokonce projel na motorce. Na západ od Ruska jsou ale Noční vlci považováni za nebezpečný gang. Do některých zemí mají zakázaný vstup a obestírá je pověst Putinových vojáků. Server Euromaidanpress je dokonce označil za „ruský vraždící stroj“. Ostatně údajně sehráli významnou roli i při ruské anexi Krymu. Měli vypomáhat hlavně v Luhansku, jedné ze dvou samozvaných separatistických republik. „Jsme ruská armáda,“ pochlubil se Chirurg reportérovi časopisu Rolling Stone.

Hejtman Michal Hašek se nechal vyfotit s ruskými motorkáři Nočními vlky. V Brně uctili památku padlých z druhé světové. Hejtman Michal Hašek se nechal vyfotit s ruskými motorkáři Nočními vlky. V Brně uctili památku padlých z druhé světové. | Foto Blesk - Jiří Nováček
Noční vlci pravidelně pořádají své spanilé jízdy Evropou k uctění například konce druhé světové války. Za tímto účelem mají v sobotu projíždět i Prahou. Už v týdnu dorazili na Moravu, kde se s nimi ochotně vyfotil jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek. V severních Čechách na ně čeká Haškův spolustraník Jaroslav Foldyna, který pozval „Vlky“ na nedělní koncert v Děčíně.