Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Život na českých horách zachraňuje 13 psů. Víme, proč mezi nimi chybí bernardýn

Autor: David Klempíř - 
3. ledna 2016
07:00

Celkem třináctka psů je v aktivní službě Horské služby. Více než polovina z nich slouží v Krkonoších a kromě německých ovčáků mezi nimi najdeme i border kolii či československého vlčáka. „Bernardýni se nehodí, protože někdy musíme psy vysazovat, zvedat a těžký pes při přepravě příliš zatěžuje vrtulník,“ říká pro Blesk.cz Pavel Smejkal (48), vedoucí kynologické brigády Horské služby.

Pavel Smejkal je členem Horské služby 21 let. Psovodem se stal před šesti lety a se svými dvěma svěřenci Bárou a Classem má za sebou na třicet pátracích akcí v horách a na žádost policie i mimo horský terén.

Odkud se vzal legendární bernardýn se soudkem rumu?

Bernardýn pochází ze Švýcarska, kde je lidé využívali a v jednom klášteře, tuším, stále využívají i na nošení nákladů. Dávali jim soudky s nápoji, lidé si to fotili a odtud se to pravděpodobně dostalo do povědomí.

Můžeme i ve službách Horské služby potkat bernardýna, byť bez soudku?

Bernardýny nemáme, protože je to plemeno poměrně mohutné a na dopravu psů používáme i vrtulník. Ten má samozřejmě omezenou nosnost. Nejvíc máme německých ovčáků, měli jsme i labradory, v současné době využíváme i border kolii a jednoho československého vlčáka.

Kolik psů Horská služba má a na kterých horách nám mohou zachránit život?

Máme 13 psů v aktivní službě a další se připravují. Každý psovod má většinou dva psy, protože relativně dlouho trvá, než projdou výcvikem, složí zkoušku a mohou být nasazeni do pátrání. V Krkonoších máme sedm psů, po dvou v Jizerských a Orlických horách, jeden je v Beskydech a jeden na Šumavě. Na Šumavě se připravuje druhý pes a psovod se psem se připravuje i v Jeseníkách, které zatím obsazené nejsou.

Psi horské služby musí splňovat mnoho předpokladů. Foto z lavinového cvičení záchranářů Psi horské služby musí splňovat mnoho předpokladů. Foto z lavinového cvičení záchranářů | Horská služba/Ilona B.

Jaká plemena jsou vhodná? Která se na náročnou službu osvědčila nejvíce?

V podstatě to může být jakýkoliv pes vhodné velikosti, ale používáme je hodně v zimě, takže musí vydržet drsné podmínky. Nemůže to být ani úplně malý pes, protože při práci v terénu musí být schopen překonávat překážky, na laviništi i metrové kvádry sněhu a samostatně se pohybovat.

Co se povahových vlastností týká, musí mít bezkonfliktní povahu. Psi jsou často přepravováni ve stísněných podmínkách a úzce spolupracují i při plošném hledání, když hledají v rojnici. Musí být proto schopen pracovat s ostatními.

Důležitá je také vytrvalost, chuť do práce, pátračky jsou mnohahodinové, někdy i několikadenní. A v neposlední řadě musí být takový pes poměrně učenlivý. Vhodná je i samostatnost a inteligence. Může se totiž stát, že odběhne k silnici, kde jezdí auta atd.

Hodí se pro takovou práci spíše pes, nebo fena?

Opravdu záleží spíše na povaze. Je ovšem pravda, že fenky mají nevýhodu v podobě hárání. Pokud tedy má psovod fenku, tak ta musí být vykastrovaná, aby byla nasazení schopná kdykoliv během roku a aby s ní mohli ostatní psi spolupracovat. Přece jen příroda je velmi silná, kdyby v takovou chvíli fena hárala, nebyl by pro ostatní psy hledaný člověk tím nejdůležitějším.

Pochází psi Horské služby stejně jako policejní psi z chovné stanice v Domažlicích?

Je věcí každého psovoda, kde si psa pořídí. Ovšem z Domažlic máme pět německých ovčáků a musím říci, že se velmi osvědčili. Jsou zdraví s vhodnými povahovými vlastnostmi. Rozhodující ale je, aby byl pes ze zdravého chovu.

Jak probíhá výcvik záchranářského psa a jak dlouho trvá?

Výcvik trvá přibližně dva roky. Cvičíme je na vyhledávání jakéhokoliv lidského pachu, protože většinou nemáme k dispozici pachový vzorek konkrétního pohřešovaného člověka. Psi musí samozřejmě splnit i příslušné zkoušky, atest skládající se ze dvou částí – zimní a letní. A každý rok se tato zkouška opakuje. Psi pak slouží do 8 až 10 let, kdy už jsou přece jen starší a pomalejší, někteří začínají mít zdravotní problémy. V tu dobu už si musí psovod cvičit druhého psa.

Samotný zákrok v terénu probíhá jak?

Chodíme a hledáme většinou v rojnicích. Naším úkolem je propátrat určité území a v něm pohřešovaného najít, nebo sdělit, že tam nikdo není. Dobře vycvičený pes je schopen ucítit člověka na vzdálenost i 200 metrů, samozřejmě pokud vítr fouká směrem od člověka ke psovi.

Když pes najde jakéhokoliv člověka, je vycvičen tak, aby u něj zůstal, ale nedotýkal se ho. A pak štěká a štěká, dokud nepřijde jeho psovod. Velkým pomocníkem jsou nám GPS navigace. Každý pes má na obojku vysílač a každý ze záchranářů má u sebe přijímač. Vedoucí pátrací akce tak doslova v přímém přenosu vidí, kde kdo je a jaké území už bylo propátrané.

Kolik z vašich psů již zachránilo lidský život?

Nerad bych jmenovitě vypočítával, ale spousta psů v naší brigádě už někoho našla. Důležitá je vždy týmová práce, chodíme v rojnicích, propátráváme určité území. Je jedno, jestli zraněného či pohřešovaného člověka najde pes X, nebo pes Y. Důležité je dobře fungovat jako tým.

Velmi mnoho zásahů v Krkonoších měl na kontě pes Jago, ten však letos v listopadu zemřel. A mohu pochválit našeho „šumavského“ psa Bada, který v loňském roce vyhrál mistrovství ČR IZS v plošném vyhledávání.

Podívejte se na fotografie psích záchranářů:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi