Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Patnáctiletý hoch se zřítil do rokle v Beskydech. Záchrana trvala tři hodiny

Vrtulník se nemohl ke zraněnému chlapci dostat, vozidla také ne. Navíc se blížil soumrak. (Ilustrační foto)
Vrtulník se nemohl ke zraněnému chlapci dostat, vozidla také ne. Navíc se blížil soumrak. (Ilustrační foto)  (Autor: archiv Horská služba)
Autor: ČTK - 
28. září 2015
11:58

Horská služba, zdravotníci, hasiči i policisté se kvůli neprostupnému terénu snažili téměř tři hodiny zachránit patnáctiletého chlapce, který se v neděli odpoledne zřítil ze skály v rokli Vysutého potoka v oblasti Morávky na Frýdecko-Místecku. Mladík utrpěl vážné zranění hlavy.

Chlapec se ze skály zřítil v hustě zarostlé oblasti, kde je špatný telefonní signál. „Záchranáři se o události dozvěděli v neděli v 16:30. Na místo vyrazila horská služba, hasiči, sanitky i vrtulník se záchranáři připravenými k práci v podvěsu. Přímo na místo neštěstí, které se stalo mimo turistické stezky, se vozidla nemohla dostat, a záchranáři tak s veškerým vybavením museli jít kus pěšky. Museli navíc spěchat, protože se blížil soumrak,“ popsali dramatický boj o chlapcovo zdraví mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl a hasičů Petr Holub.

Záchranářům se podařilo lokalizovat místo úrazu asi po hodině. Ukázalo se však, že kvůli terénu a ubývajícímu světlu není možné pacienta vyzvednout vrtulníkem v podvěsu.

„Stroj proto přistál na nejbližším možném místě a chlapec byl korytem potoka dopraven několik set metrů k vrtulníku,“ uvedl Humpl. Lékař na místě zjistil, že chlapec má zraněnou hlavu s podezřením na poranění mozku. Záchranáři rovněž ošetřili zranění nohy a ruky.

„Postižený byl při vědomí, ale jeho stav lékař charakterizoval jako vážný,“ uvedl Humpl. Vrtulník chlapce přepravil do ostravské fakultní nemocnice.

Pozemní posádka souběžně ošetřila také dvaačtyřicetiletého muže a jeho šestnáctiletou dceru, kteří byli v terénu spolu s hochem. Jejich poranění byla lehkého rázu, byli prochlazení a vyčerpaní.

londynskypes ( 29. září 2015 13:57 )

co vyvadel proboha

Zobrazit celou diskusi