Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

České turisty v Tatrách zasáhl blesk! Záchrannou akci komplikovalo špatné počasí

Českého turistu v Tatrách zasáhl blesk. Záchranáři ho transportovali do nemocnice.
Českého turistu v Tatrách zasáhl blesk. Záchranáři ho transportovali do nemocnice.  (Autor: Horská záchranná služba Slovensko)
Autor: lm - 
27. července 2015
15:55

České turisty zastihla bouřka při výstupu na Jahňací štít. Skupinku zasáhl blesk a zranil jednoho muže. Záchranáři se k zraněnému nemohli dostat kvůli nepříznivému počasí.

Skupinka českých turistů měla obrovské štěstí. Udeřil silný blesk, který trefil několik lidí na Jahňacím štítě. Ještě nebyli úplně na vrcholu, byli daleko pod vrcholem,“ popsal vypjatou situaci pro televizní stanici Joj záchranář Erik Rabatin.

Blesk zranil jednoho z mužů. Ten uklouzl a spadl z několikametrového srázu. Po pádu naštěstí zůstal při vědomí, ale utrpěl poranění na hlavě. Záchrannou akci komplikovalo nepříznivé počasí, kvůli kterému nemohli ke zraněnému turistovi vyslat vrtulník.

Zraněnému jako první přišel na pomoc chatař z Popradského plesa, který v minulosti pracoval jako profesionální záchranář. Českého turistu ošetřil a začal s ním opatrně sestupovat. Naproti jim vyrazila skupinka horských záchranářů, která si muže převzala a nechala ho vrtulníkem transportovat do popradské nemocnice.

Minulý týden dvojici českých turistů zasáhl během túry v Malé Fatře blesk. Třiačtyřicetiletá žena podlehla vážným zraněním na místě, jejímu manželovi se nic vážnějšího nestalo. Záchranáři turisty varují, že v horách je těžké se před blesky ukrýt. V případě bouřek doporučují, aby se lidé nedrželi řetězů a v žádném případě nepokračovali dále na vrchol, ale začali sestupovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi