Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Digitalizace jídla? Prodejci navrhují databázi údajů z obalů potravin

Namířit mobil a dozvědět se o výrobku vše? (ilustrační foto)
Namířit mobil a dozvědět se o výrobku vše? (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: kle - 
14. prosince 2015
08:26

Údaje o potravinách, psané na obalech mnohdy drobným písmem, by mohly v budoucnu zmizet a být nahrazeny kódem pro čtecí elektronické zařízení. V první řadě by však měla vzniknout státem spravovaná databáze údajů z obalů potravin, navrhuje Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). V pondělí o tom informovala MF Dnes.

Požadavky na to, jaké údaje mají být na výrobku uvedeny, se stále stupňují. Chceme se proto zamyslet nad tím, zda to nelze udělat jinou formou, než nutit obchodníky, aby něco zveřejňovali na prodejnách, a výrobce, aby informace na obaly tiskli,“ řekla pro list prezidentka SOCR Marta Nováková.

Vznik elektronické databáze s údaji z obalů potravin by měl být prvním krokem k postupné digitalizaci v této oblasti. V databázi by mělo být uvedeno složení, nutriční hodnoty, váha, objem, ale například i datum trvanlivosti.

Databázi by spravoval stát, nahlížet by do ní mohli jak samotní spotřebitelé, tak zejména státní úřady jako Český statistický úřad, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa.

Podle Novákové již podobnou platformu vytvořila organizace GS1, zodpovídající za standardizaci čárkových či QR kódů.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) již podle Novákové o plánu ví a nestaví se zcela proti. Mluvčí resortu Hynek Jordán však hovoří o dobrovolném uvádění dat do takového registru. „Uvádět informace, které provozovatel potravinářského podniku poskytuje dobrovolně nad rámec povinných údajů, by tímto způsobem bylo v zásadě možné a jistě by to přineslo nové možnosti v komunikaci mezi výrobcem a spotřebitelem, což je ministerstvem zemědělství vítáno,“ řekl deníku.

V České republice i v EU navíc chybí patřičná legislativa, která by výrobcům ukládala povinnost dodávat informace do obdobného registru. Problémem může být i technická gramotnost zákazníků.

Výrobci navíc mluví o nadbytečné administrativní zátěži. „Elektronická databáze potravin je spojena s celou řadou technických a administrativních obtíží, jako je například úplnost a aktualizace takové databáze, kterou by někdo musel administrovat a pravidelně aktualizovat, což je při počtu několika stovek tisíc výrobků dosti pracovně náročné,“ tvrdí například Dana Večeřová z Potravinářské komory.

Podobný argument uvádí společnost Hamé: „Pro nás je zásadní, aby nevznikala zbytečná povinnost pro výrobce a nedocházelo k dublování již současných zavedených a vyzkoušených způsobů,“ řekl mluvčí společnosti Petr Kopáček.

donaf ( 15. prosince 2015 00:01 )

Tak to vidíte, takže bude lepší a jednodušší zákaz dovozu palmového oleje. Vyřešeno a žádný bič na obchodníky se nekoná. Souhlasím!

Zobrazit celou diskusi