Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tisícovka Čechů chodí dole „na ostro“. Dělejte to jen v přírodě, radí odborník

Autor: David Klempíř - 
5. listopadu 2015
18:50

„Bosonohařů“, neboli zastánců chůze na boso, je v České republice přibližně tisícovka. Alespoň těch, kteří se k tomu hlásí. Začátkem listopadu zakončili sezonu a vrací se alespoň přes zimu k botám. „Chodit tak v přírodě je to nejzdravější, co můžete udělat. Ve městě přesně naopak,“ řekl pro Blesk.cz Miroslav Havrda, místopředseda České podiatrické společnosti.

Ve čtvrtek se zastánci bosé chůze oficiálně rozloučili s letošní sezonou. Příští hromadný výlet těchto nadšenců je naplánovaný až na březen, kdy vyrazí na Kokořínsko. Ti skutečně skalní příznivci však boty neobují ani v zimě. „Kdo chce chodit i v zimě, jako například já, doporučuji pročíst dokument Není ti zima, chlapče,“ radí Igor Slouka z občanského sdružení Bosá turistika.

Jeho kolega David Mrhač pro Blesk.cz uvedl, že příznivců bosé chůze je v České republice přibližně tisíc. „Zhruba za dva roky, co se tímto zabývám, je to znatelný nárůst. Loni nás bylo 500, na začátku dvacítka,“ popisuje fenomén, který k nám dorazil ze zahraničí. „Dali jsme sdružení dohromady hlavně proto, aby se lidé nestyděli. Nejsou mezi námi jen alternativní a přírodní lidé, najdete mezi námi skutečně téměř kohokoliv,“ dodává Mrhač.

Je to lidská přirozenost, říkají bosonohaři

Chůze na boso je podle zastánců tohoto životního stylu nejpřirozenějším lidským pohybem. „Má to příznivý vliv na klenbu, taková procházka či běh lesem, parkem či na mechu je v tomto nenahraditelná,“ říká David Mrhač. Podle něj není nic špatného na tom, když chodí lidé na boso i po městech.

Podobný názor má i Tomáš Šebek, chirurg z pražské nemocnice Na Františku. „Běžel jsem na boso Pražský maraton. Můj přítel, ultramaratonec Tomáš Zahálka, běžel také bosý, a navíc ještě na ostro v kiltu,“ řekl Blesku Šebek. Právě bolest v nohou jej přivedla k tomu, že začal častěji sundávat boty. „Má to své opodstatnění, narodili jsme se bosí, nikoliv obutí. Sám jsem začal běhat bosý ve chvíli, kdy mě v botách po doběhu bolely Achillovy paty. Samozřejmě ideální je měkký terén jako les či louka,“ dodal.

V Praze je to o tetanus a infekci, říká kritik

Miroslav Havrda, místopředseda České pediatrické společnosti, před chůzí na boso ve městech varuje. „Chůze na boso je ze zdravotního hlediska úžasná. Zejména pro malé děti, to nerozporuji,“ říká.

„Ovšem pohybovat se takto po městech není rozumné. Jediné, co můžete získat, je infekce, tetanus, hřebík či střep v noze,“ dodává. Doporučuje však všem lidem, aby si zkusili projít se někdy na boso po písku. „Úplně nejzdravější je pro lidské chodidlo pevný odlivový písek na mořské pláži. Ale i chůze v dunách či po písku pomáhá. V rámci tréninku se takto připravují i fotbalisté v Hradci Králové,“ uzavírá.

Bosí lidé ve městech? Nelekejte se:

breitenseer ( 7. listopadu 2015 10:02 )

Heluš ze Strakonic má pravdu.Kdybyzme dneska mohly svobodňe oslavit 98. výročí VŘSR měly by všichni love na botičky.

helenazestrakonic ( 7. listopadu 2015 09:58 )

Je to důsledek řádění nenasytné vydry kapitalismu. Ubozí proletáři nemají ani na boty...

Zobrazit celou diskusi