Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci mají novou mapu Česka. Kde vám hrozí zákeřná nákaza od klíšťat?

Autor: zst - 
22. srpna 2015
12:55

Šumava, Krušné hory, Žďársko, ale také Jeseníky nebo okolí Boskovic. To jsou podle nejnovější studie vědců oblasti, kde vám hrozí největší nebezpečí nákazy encefalitidou. Právě tam se totiž vyskytuje největší počet infikovaných klíšťat. Naopak nebezpečí téměř nehrozí v okolí Kralup, Kutné hory nebo východně od Prostějova.

Mapa, na které si můžete snadno najít, jak rizikové vzhledem k nákaze encefalitidou je místo vašeho bydliště nebo cíle vašich výletů, je výsledek společného snažení vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Státního zdravotního ústavu.

Interaktivní mapu najdete zde.

Nejhůře jsou na tom oblasti vyznačené na mapě červeně: Krušné hory v oblasti Kraslic, téměř celá Šumava, Rokycansko, okolí Bělé pod Bezdězem a Boskovic, Žďárské vrchy nebo Jeseníky.

Naopak téměř bez obav můžete být na jižní Moravě, kolem Poděbrad, Loun nebo Podbořan. Tam se za posledních deset let nakažená klíšťata objevila ojediněle.

Vědci sestavili novou mapu. Dozvíte se, kde hrozí největší nebezpečí, že vás klíště nakazí encefalitidou. Vědci sestavili novou mapu. Dozvíte se, kde hrozí největší nebezpečí, že vás klíště nakazí encefalitidou. | Reprofoto: Přírodovědecká fakulta UK

Klíšťata totiž žijí podle vědců v určitém typu vegetace a autoři projektu prostředí srovnávali s počty nakažených, které jim poskytl Státní zdravotní ústav. „Hledali jsme, jestli se dá najít nějaká souvislost mezi tím, jak vypadá les, a tím, kolik onemocnění Státní zdravotní ústav v daném obvodu zaznamenal,“ popsal výzkum pro idnes.cz docent Jan Kolář z katedry geoinformatiky a kartografie.

Inkubační doba encefalitidy je u člověka jeden až dva týdny. V první fázi může nemoc připomínat chřipku (bolest hlavy, únava, horečka), pak se bolesti hlavy stupňují a může se přidat i zvracení. V druhé fázi dochází k poškození nervového systému. Každý čtvrtý pacient má po této zákeřné nemoci trvalé následky. Proti nemoci se můžete nechat očkovat.

Zobrazit celou diskusi