Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smířlivý krok Arabů? Uklidili sporný park v Teplicích

Autor: dv, bru - 
31. července 2015
16:12

V Teplicích se toho za poslední týdny odehrálo hodně. Společným jmenovatelem všech událostí byli Arabové a nespokojení místní. Tepličtí si na sociálních sítích začali stěžovat, že po sobě muslimové nechávají nepořádek, od té doby se situace každým dnem vyostřovala víc a víc. Česká rozladěnost ale očividně Araby v klidu nenechala a ti se rozhodli něco udělat. Začali přímo tam, kde začaly i všechny potíže – v Šanovském parku.

Na sociální síti se už neobjevují jen nepřátelské komentáře vůči teplickým muslimům. Najdete tam i snímky, které dokumentují jejich smířlivé kroky. Muslimové totiž společně vyrazili na hromadný úklid teplického parku.

„To ani my se na tohle nezmůžeme… A i kdyby to někdo uspořádal, tak by tam dorazili 3 lidi,“ komentuje fotografie Klára Kučerová.

Snímky na Facebook vystavila studentka pedagogické fakulty Nur Ashraf Bekai s tímto komentářem: „Z neznámých důvodů byl tento příspěvek smazán (muslimští obyvatele Teplic s pomocí dětí lázeňských hostitelů v parku uklízeli nepořádek), a proto tento příspěvek znova zveřejňuju.

„Samozřejmě, že se to smaže. Tady chtějí na muslimy jen negativní příspěvky. Protože nás všechny hážou do jednoho pytle! Vidíš trapný a negramotný komentář, že prý uklízíme po sobě.  K tomu už není co dodat.“ rozčílila se Julie Fatima Lerari.

Úklid v parku, kde to všechno začalo..

Arabové v Šanovském parku v Teplicích kopou do psů, shazují děti z kol, sexuálně obtěžují ženy, dělají nepořádek. Tak na Facebooku obyvatelé Teplic popisují arabské hosty místních lázní. Právě kvůli těmto komentářům se Blesk rozhodl vydat na místo a zjistit, jaká je skutečnost.

Tepličtí hledali smířlivá slova jen těžko, ve většině případů nenechali na Arabech nit suchou. „Teď přes den jich je tu minimum, přicházejí večer. Vadí mi, že se tu chovají, jako by tu byli doma. Ta jejich suverenita, to je tak na pěst akorát. Nejsem rasista, nic, panebože, ale tohle mi vadí hrozně,“ sdělila paní Dana.

„Nejsou zvyklí po sobě uklízet. Přijíždí sem bohatí šejkové z Emirátů, Saúdské Arábie a Kuvajtu, zvyklí, že doma za ně někdo uklidí. Své zvyky tady měnit nechtějí,“ vysvětlil pro deník Aha! Pavel Blín a popsal i návyky Arabů v parcích.

Početné rodiny se totiž sluníčkem nechají vylákat do parků. „Na trávu rozloží koberec, kolem nanosí židle, udělají si tam obrovský piknik, hlučí až pozdě do noci a odpadky pak nechají na místě,“ vylíčil pan Blín.

Místní protestují, v parku schválně venčí psy

Situace se vyostřila natolik, že došlo i na organizované protesty. „Myslím si, že je na čase, abychom ukázali, kdo tu bydlí, čí je to park a kdo je tu pouze na návštěvě a měl by se podle toho chovat,“ podpořila protest na sociální síti Hani Lepková.

Do Šanovského parku nakonec dorazilo asi patnáct pejskařů a shodou okolností se večerní páteční venčení „střetlo“ s koncem muslimského svátku Ramadán, který v Teplicích vyvrcholil ohňostrojem a dělbuchy. Ty někteří cizinci dokonce prý naschvál vhazovali k venčeným psům.

Roztržek zkrátka nebylo málo. Arabský úklid parku by ale mohl být prvním krokem ke klidnějšímu životu v Teplicích.