Výraz piknik vznikl už v první polovině 18. století. Módní záležitostí se však stal až o skoro sto let později. Důležitou společenskou událostí byl především během éry královny Victorie, kdy se jeho přípravě věnovala náležitá péče. Koše obsahovaly opravdové lahůdky jako například humry, masové koláče, pečená kuřata, zeleninu, ovoce nebo sýry a k tomu dostatek pečiva.

Co patří do piknikového koše dnes?

Zelenina a ovoce

Více než předem připravené saláty se zálivkou se osvědčila nakrájená čerstvá zelenina, kterou si pak každý namíchá, a případně ochutí trochou oleje a koření, až na místě. Zeleninu nakrájejte až těsně před odchodem na piknik, aby nepůsobila zvadle a unaveně.

Maso

Do piknikového koše ukládejte veškeré masité pokrmy jen skutečně dobře propečené a pečlivě oddělené od jiných potravin. Volit můžete mezi kuřecími řízečky, stehýnky, karbanátky, masovými špízy, ale nebojte se vyzkoušet i méně tradiční pokrmy, jako jsou quiche s masovou náplní, slané palačinky nebo tortilly a pita chleby plněné masem a zeleninou.

Uzeniny a sýry

Uzeniny a sýry používejte při přípravě piknikových pokrmů jako náplně do různých sendvičů a baget a volte jen ty s delší trvanlivostí. Je to například vysočina a podobné druhy salámů, parmská šunka, chorizo, ale i uzené ryby a pokrmy z nich. Ze sýrů se nejlépe osvědčily ty, které mají vyšší podíl sušiny a méně tuku.

Drobné pečivo

Na žádném pikniku (ani srazu zapřisáhlých masožravců mužského pohlaví) nesmí chybět sladká tečka. Může jí být bábovka, štrúdl nebo ovocný koláč, ale ideální je něco malého do ruky, co se ani v teple nerozteče – muffiny, povidlové šátečky, čajové pečivo apod. 

Nápoje

S nápoji a tekutinami obecně je to na pikniku obtížnější. Špatně se přenášejí a na sluníčku rychle ubývají. Ideální je proto zvolit takové místo pikniku, kde budete moci doplnit alespoň pitnou vodu. Ve výbavě by vám ale určitě neměla chybět káva nebo čaj v termosce, džus nebo limonáda pro děti a pro dospělé i kapka něčeho alkoholického. Tvrdý alkohol není vhodný, zvolte cider, pivo, lehčí víno nebo sekt. 

Foto: Kingswood