„Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit, nejlépe vlhkou textilií. Naopak polévání zvířete studenou vodou se nedoporučuje. Náhlé zchlazení může být spíše kontraproduktivní,“ varuje v deníku Právo mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchar.

Stejně tak upozorňuje majitele, aby své mazlíčky nenechávali samotné v autě. I pár minut jim může v pekelné výhni způsobit vážné potíže a můžou i uhynout. Pokud k přehřátí dojde, umístěte zvíře do stínu, ochlazujte ho chladnou vodou a hlavně mu zajistěte dostatečný přísun vody.

Podle zvířecích záchranek jsou v ohrožení i ptáci a drobní savci. Pomoc je jednoduchá. Dejte na zahradu, okenní římsu nebo parapet nízkou nádobu s vodou. „A začnou se dít věci. Zjistíte, že vaše okolí je plné života – vrabci, kosi, drozdi, ježci, kuny pijí a pijí, někteří absolvují i koupel. Nezapomeňte však vodu pravidelně doplňovat a čistit,“ žádá v deníku Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody.

Nebezpečí hrozí i dobytku

Napájení, chlazení a větrání. Tři zásadní věci, které by měli hlídat chovatelé dobytka. Při výpadku elektřiny by měli mít i záložní zdroj energie. Objevily se už i případy úhynu drůbeže v chovných halách. „V červnu a červenci jsme řešili tři případy hromadných úhynů v chovech drůbeže. Což je ovšem méně než loňských pět případů a 21 případů v roce 2013,“ upřesnil Pejchar.

Ve velkochovech prasat a kravínech je vhodné v době extrémních teplot zvířata chladit sprchováním. Na pastvině zase musí mít dobytek možnost schovat se do stínu a dostatečný přísun vody. Například dojnice potřebuje přes den až 180 litrů vody.