Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Chalupaření je opět v módě: Co dělat, když chcete pronajmout chatu?

Autor: Andrea Ulagová - 
1. července 2015
20:53

Chcete v létě pronajímat chatu či chalupu? Nezapomeňte ve smlouvě definovat, zda uklidíte vy, nebo nájemci. Nebo naopak chcete léto strávit na pronajaté chatě? Připravte si 10 tisíc na týden. Blesk přináší rady pronajímatelům i nájemcům chat a chalup.

Pronajímáte? Připravte si smlouvu!

– Ve smlouvě by mělo být uvedeno, odkdy dokdy chcete objekt pronajímat, dále domluvené ceny, výpovědní lhůta a všeobecné podmínky k pronájmu hostů.

Stanovte si „kauci“. Pro případné škody.

– Při předání objektu hostům vyberte vratnou kauci ve výši, kterou předem stanovíte. Pokud po předání zjistíte, že hosté způsobili nějakou škodu, strhněte jim je z kauce. Maximální výše je 3000 Kč.

Kdo uklidí?

– Stanovte si předem ve smlouvě, zda si chalupu či chatu vygruntujete po odjezdu hostů sami, samozřejmě za možný příplatek, nebo vám ji hosté předají v původním stavu – tedy uklizenou.

Smečka psů nebo lidí?

– Hlídejte si, aby celková kapacita osob nepřekročila kapacitu stanovenou na objektu. Můžete to stanovit i ve smlouvě a můžete také omezit zvířata, jestli je povolíte nebo ne, je jen na vás. Za psy můžete požadovat poplatek, cca 300 Kč na týden.

Nezapomenout na daně!

– Ano, peníze získané za pronájem musíte danit. Sazba je 15 %. Standardně postačí vyplnit jednou ročně daňové přiznání.

 

Než si chatu pronajmete, přečtěte si smlouvu Než si chatu pronajmete, přečtěte si smlouvu | Shutterstock.com

Silvestr řešte už teď!

Pokud si chcete pronajmout chatu na týden pro celou rodinu, počítejte s částkou tak 10 tisíc. Pokud si chcete vzít psa, tak vyhledávejte chaty, které jsou na internetu či v nabídce agentur označeny ikonkou „pes povolen“. Hodláte na chalupě spíše bujaře slavit? Tak si raději pronajměte chatu na samotě.

Znovu je třeba zdůraznit: Důkladně si přečtěte smlouvu.  

Pokud uvažujete o pronájmu chaty či chalupy na Silvestra, začněte vybírat už na konci léta. Čím dříve, tím lépe.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi