Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zlatá palma zůstane doma: Vyhrál ji francouzský snímek Dheepan

Vyhrál snímek Dheepan
Vyhrál snímek Dheepan  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
24. května 2015
20:30

Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film, dnes na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes získal snímek Dheepan od francouzského režiséra Jacquese Audiarda. Udílením cen dnes vyvrcholil 68. ročník prestižního festivalu. 

O přidělení ocenění společenskokritickému dramatu o srílanském přistěhovalci rozhodla v Cannes porota v čele s americkou filmařskou dvojicí, bratry Joelem a Ethanem Coenovými. Vybírala ze 17 soutěžních snímků, z nichž žádný nebyl jednoznačným favoritem. 

Druhé nejvýznamnější ocenění, Velkou cenu, obdrželo maďarské drama z vyhlazovacího tábora v Osvětimi Saul fia (Saulův syn) režiséra Lászlóa Nemese. Cenu poroty pak dostalo sci-fi The Lobster řeckého režiséra Jorgose Lanthimose. 

Cenu za nejlepší režii obdržel tchajwanský filmař Chou Siao-sien, který se na francouzské riviéře uvedl středověkým dramatem Nie yin niang (Vražedkyně)

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si z francouzského letoviska odveze francouzský herec Vincent Lindon, který se zaskvěl v roli nezaměstnaného dělníka ve filmu režiséra Stéphanea Brizého La Loi du Marché (Zákon trhu)

Ocenění pro nejlepší herečku letos získaly hned dvě ženy, Američanka Rooney Mara z lesbické romance Carol a Emmanuelle Bercot za výkon v romantickém dramatu Mon roi (Můj král).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi