Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepál zasáhlo další ničivé zemětřesení! Minimálně šest mrtvých!

Autor: ČTK - 
12. května 2015
09:43

Nejméně šest obětí si vyžádalo nové mohutné zemětřesení o síle 7,4 stupně, které dnes postihlo Nepál a sousední Indii. Otřesy půdy si také vynutily uzavření letiště v nepálské metropoli Káthmándú. Nepál se stále vzpamatovává z ničivého zemětřesení z 25. dubna, které podle nejnovější bilance zabilo 8046 lidí a 18.000 dalších zranilo. Český záchranářský tým, který pomáhá po dubnovém zemětřesení v Nepálu, je po nových otřesech půdy v pořádku a čeká další příliv zraněných. 

Podle prvních zpráv způsobilo dnešní zemětřesení škody v nepálském městě Čautará východně od metropole Káthmándú. Humanitární pracovníci z místa sdělili, že v obci se zřítilo několik domů. Hlášeni jsou čtyři mrtví, řada dalších lidí byla údajně zraněna a hospitalizována. Jeden člověk zahynul také v indickém státě Bihár a další v indickém státě Uttarpradéš.

"Spadlé budovy v Čautaře... Z budov vynášena mrtvá těla," napsala na Twitteru Mezinárodní organizace pro migraci, která má po dubnové přírodní katastrofě ve městě svůj tým. Čautará se nachází v okrese Sindhupálčauk, kde bylo podle agentury Reuters při dubnovém zemětřesení registrováno nejvíce mrtvých. Dnes postihly tento region také tři velké sesuvy půdy, které zranily 12 lidí, oznámily místní úřady.

 

Americký geologický ústav USGS původně stanovil sílu dnešního zemětřesení na 7,1 stupně, později ale tento údaj zvýšil na 7,4 stupně. Otřesy vycházely z hloubky 18,5 kilometru a jejich epicentrum bylo podle USGS blízko základního horolezeckého tábora u nejvyšší hory světa Mount Everestu.

Dnešní záchvěvy půdy, které udeřily ve 12:35 místního času (08:50 SELČ), způsobily v Káthmándú paniku a lidé zde vybíhali ze svých domovů do ulic, uvedla agentura Reuters. Prodavači urychleně zavřeli obchody, rozsah škod však zatím není známý. Otřesy byly prý citelné až v indickém hlavním městě Dillí, kde se na více než minutu rozhoupaly budovy; i zde se místní obyvatelé hrnuli v obavách ven. 

Česko chce v noci na sobotu vyslat do Nepálu další letadlo, které do země dopraví zdravotnický materiál. Zpět by pak mělo letoun podle původních plánů přepravit záchranářský tým, který v Nepálu působí dva týdny. Po dnešních otřesech se ale nejspíš bude jednat o tom, zda záchranáři ještě na místě nezůstanou. 

Epicentrum dnešního zemětřesení se nacházelo západně od základního tábora u Mount Everestu, který byl evakuován poté, co zde lavina utržená při otřesech 25. dubna usmrtila 18 horolezců. Nepálské úřady oficiálně Everest pro výpravy neuzavřely, vzhledem k neprůchodnosti trasy na vrchol po lavinových sesuvech ale letošní sezona na této hoře podle horolezců skončila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi