Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko vypraví na Ukrajinu humanitární konvoj: Jen letos tam pošleme 90 milionů korun

Česko vypraví na Ukrajinu humanitární konvoj: Jen letos tam pošleme 90 milionů korun (ilustrační foto)
Česko vypraví na Ukrajinu humanitární konvoj: Jen letos tam pošleme 90 milionů korun (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
27. dubna 2015
07:17

Česká republika vypraví ještě do léta na Ukrajinu další konvoj s humanitární pomocí. Lidem postiženým boji poveze rozkládací stany pro poskytování první pomoci a zdravotnické vybavení. Jeho součástí budou i tři nebo čtyři sanitky. Lidovým novinám (LN) to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Česko poslalo na Ukrajinu humanitární pomoc už letos v zimě. 

Konvoj bude stát zhruba šest milionů korun. Česká pomoc Ukrajině tím ale neskončí. „Letos by mělo jít na Ukrajinu nejméně devadesát milionů,“ řekl deníku Zaorálek. 

Podle něj je momentálně velký tlak na navýšení pomoci pro uprchlíky do jižní Evropy. „Tyhle peníze se ale perou s Ukrajinou a hrozí, že nám to Ukrajinu úplně vybrakuje. Proto si myslím, že bychom my z regionu měli víc tlačit na geografickou rovnováhu při rozdělování pomoci. Domluvili jsme se ve V4, že teď budeme Ukrajinu víc zvedat na radách v EU,“ dodal ministr. 

ČR letos poslala pomoc na Ukrajinu už v únoru. Ve skladu Ukrajinského červeného kříže v Kyjevě bylo složeno 40 tun zdravotnického materiálu, spacích pytlů, pokrývek a střešní krytiny.

hejhej ( 27. dubna 2015 20:08 )

fotrpjotr: tanky z Ostravského letiště odletěly, asi je to málo.Neustále budou lhát a oblbovat lidi.

fotrpjotr ( 27. dubna 2015 11:59 )

Další tanky směr Kyjev? http://orgo-net.blogspot.cz/2015/02/letoun-mrija-vezl-tanky-t-72-z-mosnova.html

peecek ( 27. dubna 2015 10:26 )

 Subtropická Afrika umírá hlady a tady se posílají milióny Ukrajincům, kde to stejně rozkradou oligarchové. To je jako házení perel sviním.

tony535 ( 27. dubna 2015 10:08 )

Hodte tz prachy radsi do more.

aronak ( 27. dubna 2015 09:26 )

vždyť je nikdo nenutí, aby sem jezdili pracovat. Kdyby sem nejezdili a naši lidé by odmítli za takto nízké výdělky pracovat, tak by zaměstnavatelé museli na výplatách přidat - takto je nic nenutí.

Zobrazit celou diskusi