Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruské vojáky prý nutí válčit na Ukrajině: Mlčení rodin padlých si kupují za miliony!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2015
18:11

Brance povolané k povinné roční službě v ruské armádě prý velitelé nutí podepsat profesionální kontrakty, aby je mohli vyslat do bojů na východě Ukrajiny. Tvrdí to ruští opoziční politici, nevládní organizace a nezávislá média v Petrohradu. Úřady se k těmto zprávám dosud nevyjádřily, ale Moskva jakékoli přímé zapojení do bojů mezi proruskými separatisty a ukrajinskými silami vytrvale popírá.

„Od konce prosince a během ledna se na nás neustále obracejí, osobně i telefonicky, kvůli tomu, že občany procházející vojenskou službou v Západním vojenském okruhu nutí podepisovat kontrakty. To nám hlásí rodiče, všechny informace jsou od nich,“ řekla rozhlasové stanici Echo Peterburga mluvčí nevládní organizace Matky vojáků Petrohradu Alexandra Peredruková. Spolek nyní chystá žádost k prokuratuře, aby na znepokojivé informace zareagovala.

Ještě dříve server Novyj region s odvoláním na vlastní zdroje tvrdil, že do bojů na Ukrajině má být vyslána 138. samostatná gardová motostřelecká brigáda, kterou ze 70 procent tvoří povolanci k roční službě, a to hlavně z Petrohradu.

„V Kamence u Petrohradu nutí povolance podepisovat kontrakty a chtějí je poslat na Ukrajinu. Odchod se chystá 9. února,“ tvrdí poslanec petrohradského sněmu Boris Višněvskij a slibuje, že se s tímto dotazem také obrátí na kompetentní orgány.

Znepokojivé informace podle aktivistů přicházejí nejen z Petrohradu, ale z celého Ruska. Ale rodiče mívají „tak panický strach“ z případného postihu svých synů v uniformách, že odmítají uvádět příjmení, což práci ochránců lidských práv jen komplikuje.

K podpisu kontraktu prý povolance nutí důstojníci i fyzickým násilím, výhrůžkami vězením nebo i různými podvody. Se stejnou praxí se Matky vojáků podle Poljakovové setkávali už během čečenských válek.

Že poslední dobou chybějí zprávy o ruských padlých na Ukrajině, to vysvětluje aktivistka tím, že úřady si kupují mlčení pozůstalých. Za každého zabitého prý vyplácejí pět milionů rublů (necelé dva miliony Kč), anebo odpouštějí půjčky a hypotéky. Sama však hovořila s vojáky z 18. brigády a s výsadkáři z Kostromy, kteří prý na Ukrajině bojovali.

ninka64 ( 24. ledna 2015 23:11 )

ninka64 ( 24. ledna 2015 23:11 )

ninka64 ( 24. ledna 2015 23:09 )

A ty tu smrdíš každý den se svými výplody plnými nenávisti. Nikde žádný hmatatelný důkaz ,jen pořád jedna paní povídala a každá lež k vyvolání nenávisti dobrá.

ninka64 ( 24. ledna 2015 23:07 )

ha,ha,ha, to je tada fór...ožrala, který tancoval jak USA pískala a nechal rozkrást v Rusku co se dalo..

19jirka74 ( 24. ledna 2015 22:39 )

Zlatej Jelcin...Pane Putin možná skončíte špatně,...

Zobrazit celou diskusi