Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zadlužené Řecko: Po Německu žádá reparace za druhou světovou válku!

Autor: shp, ČTK - 
11. února 2015
14:37

Zadlužené Řecko v čele s nově zvoleným premiérem Alexisem Tsiprasem vymýšlí, jak snížit své ztráty a dluh. Levicový politik již v předvolební kampani slíbil, že z Německa dostane reparace za druhou světovou válku. Teď to ale vypadá, že jeho sliby byly chyby...

Šance, že by Německo nyní Řecku vyplatilo reparace za škody způsobené během druhé světové války, je nulová. Uvedl to vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Předseda německých sociálních demokratů tím reagoval na výrok řeckého premiéra Alexise Tsiprase, který v nedělním projevu v parlamentu zopakoval svůj předvolební slib.

Tsipras v neděli v prvním velkém projevu v parlamentu uvedl, že požadavek na vyplacení odškodnění je pro Řecko morální a historickou povinností. S nápadem umořit část státního dluhu z válečných reparací přišla řecká vláda již v roce 2013. Dále jej tehdy ale nerozvinula.

Vicekancléř Gabriel Tsiprasův nápad rezolutně odmítl. Otázku poválečných reparací podle něj definitivně vyřešila dohoda dvou německých států se čtyřmi velmocemi před sjednocením Německa v roce 1990. Dokument schválený mimo jiné právě Řeckem vylučuje veškeré budoucí nároky na odškodnění za válečné škody.

Pro vyplacení reparací se ale vyslovila například německá poslankyně za krajně levicovou stranu Levice Ulla Jelpkeová. Splatit by podle této opoziční političky Německo mělo alespoň vynucenou půjčku z roku 1942 ve výši 476 milionů říšských marek.

Západní Německo vyplatilo Řecku odškodnění 115 milionů marek už v roce 1960. Atény ale prý tuto platbu vždy považovaly za začátek. Zbytek nároků se údajně chystaly projednat až se sjednoceným Německem.

Podle německého ministerstva financí však smlouva obsahovala jasné ustanovení, že otázka odškodnění je tímto trvale vyřešena. Za účelem vyčíslení ztrát způsobených nacistickým Německem vznikla nedávno pracovní skupina i v ruském parlamentu. Moskva se prý chystá uplatnit nárok na zhruba tři biliony eur (83 bilionů Kč).

jana999 ( 11. února 2015 18:21 )

jste snad na straně němců, kteří okrádali celou evropu, to, že jsou naši politici debilové a nevyžadují, válečné raparace, nemusí být debil každý. Jen kolik lidí na ně makalo, kolik kvalitních lidí nám odpravili,

jana999 ( 11. února 2015 18:18 )

tak já žasnu, komunisti, všechno vyrovnali, aby dostali zpátky zlatý poklad, dokonce i každou ponožku, kterou dali britové našim vojákům, kteří za ně nasazovali svoje životy a němci nikomu nic? To se to potom po válce budovalo, když všichni okolo museli platit a ti co kradli a vraždili, těm se ještě pomáhalo

tonulenka ( 11. února 2015 16:45 )

tgbb-z tohohle soudruha mají v EU pěkné bobky.

tonulenka ( 11. února 2015 16:42 )

To jako chceš říct,že ty někoho živíš?To bychom brzo pochcípali hladem.

tgbb. ( 11. února 2015 16:27 )

tenhle soudruh to vzal za správný konec. Samozřejmě, že mu Německo nassere a ne reparace, ale on svým slabomyslným leváckým voličům bude moci tvrdit, že za všechno může Merkelová spolu s Hitlerem.

Zobrazit celou diskusi