Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Českého manažera odsoudili v Rumunsku: Kvůli špionáži při privatizaci dostal 4 roky!

V Rumunsku odsoudili českého manažera i exministry kvůli čachrům při privatizaci (na snímku Justiční palác v Bukurešti)
V Rumunsku odsoudili českého manažera i exministry kvůli čachrům při privatizaci (na snímku Justiční palác v Bukurešti)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
27. ledna 2015
15:17

Český finančník Michal Šušák se dostal do problémů v Rumunsku kvůli korupci a ekonomické špionáži, ke které mělo dojít v rámci rumunské privatizace. Soud v úterý v téhle rozsáhlé a vleklé kauze poslal do vězení dva exministry a osm vysokých úředníků a ekonomických poradců!

Celý proces trval téměř šest let. Dnes ho rumunský nejvyšší soud ukončil rozsudkem, jímž udělil exministrovi hospodářství Codrutovi Seresovi za velezradu trest odnětí svobody po dobu čtyř let a osmi měsíců. K čtyřletému vězení byl odsouzen také bývalý ministr spojů Zsolt Nagy.

Komplikované soudní řízení se týkalo podvodného jednání během privatizace velkých podniků. Mezi odsouzenými jsou také čtyři cizinci - Bulhar, Turek, Rus a rovněž Čech Michal Šušák. Jejich provinění spočívalo v předávání tajných údajů ke zvýhodnění určitých účastníků privatizačních řízení.

Podle dřívějších informací rumunských médií byl Šušák odsouzen za to, že se jako manažer investiční banky Crédit Suisse First Boston (CSFB) podílel na činnosti kriminální skupiny, která využívala získaných tajných informací při privatizaci velkých rumunských firem. Šlo například o společnosti Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romaero či Romteloecom.

Šušák původně dostal rovnou deset let, a to za špionáž a podíl na vytvoření zločinecké skupiny. Verdikt však byl nepravomocný. Soud dnes dřívější rozhodnutí potvrdil, ale tresty všem snížil.

tgbg ( 27. ledna 2015 16:19 )

To zaspal dobu. Komunističtí pravdoláskaři ti rozkradli celou republiku a ještě to stačili poslat do Ruska fašistům-komunistům!!!!

pepisto ( 27. ledna 2015 15:50 )

Za nás musí privatizaci řešit Švýcarské soudy,To jsme na tom právně hůř jak Rumuni?To jsme to a stou láskou a pravdou dotáhli daleko.

salto ( 27. ledna 2015 15:42 )

Smolař, který zaspal dobu. Kde byl, když se tady v 90. letech kradlo (přilehavý název pro privatizaci) o 106 a to za souhlasného přikyvování tehdejších vládních garnitur

Zobrazit celou diskusi