Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další dětský bojovník z projektu Srdce pro děti: Šimonek (4) nemluví a jídlo dostává stříkačkou!

Autor: Tereza Hodáliková - 
26. prosince 2014
21:56

V jedné velké starosti žijí rodiče malého Šimonka (4). Ten se narodil s vrozenou vadou, Pierre-Robinovým syndromem, a trpí i psychomotorickou retardací. Přesto má chlapec šanci, že jednou bude mluvit a běhat!

Naprosto bez komplikací – tak by se dalo popsat těhotenství Věry Petrželové (32). Problémy přišly až s porodem. „Při plánovaném císařském řezu lékařka zjistila, že malý se špatně otočil a obličejem se tlačí na pánevní kosti. Když pak poprvé vykoukl na svět, měl deformovanou hlavičku a ucpané nosní dírky,“ vzpomíná na narození Šimonka jeho maminka s tím, že lékařka se proto rozhodla malému nosánek vyčistit.

Jenže nastaly komplikace a chlapeček se začal dusit… „Lékaři následně zjistili, že syn má nedovyvinutou dýchací trubici, a aby se nedusil, přistoupili k operaci zavedením tracheostomie,“ pokračuje dále maminka.

Další vyšetření pak ukázalo, že chlapec má Pierre-Robinův syndrom. „Což je nedovyvinutá spodní čelist, při níž jsou komplikace s polykáním a zapadáním jazyka. Proto mu byla zavedena sonda do žaludku,“ vypočítává dále Věra. Do třetice lékaři zjistili úbytek mozkových buněk, takže se přidala i středně těžká mentální retardace.

 Šimonka maminka krmí pětkrát denně stříkačkou. „Snažím se mu vařit domácí stravu, tu pak rozmixuji, přidám do toho výživu a dávám mu to. Nedá se říci, zda mu něco chutná více či méně. Teď ale začal v létě ochutnávat zmrzliny a jogurty, to je určitě posun,“ dále říká Petrželová.

Rodiče se nevzdávají a stále bojují. I díky tomu chlapec dělá malé pokroky! „Vyndali nám tracheostomii, začal pomalu chodit za ručičku. Lékaři nám bohužel nedokážou říci, zda jednou bude mluvit, ale je to náš cíl,“ říká maminka.

Dá se tomuto syndromu zabránit?

Prevence Pierre-Robinova syndromu spočívá ve vyhýbání se teratogenům (látky nepříznivě ovlivňující vývoj zárodku) v době těhotenství. Mezi známé teratogeny patří vitamin A, záření, cytostatika, imunosupresiva, tetracyklin či různá infekční onemocnění.

Rovněž chronická onemocnění matky, jako je například cukrovka či epilepsie, mají na vývoj dítěte nepříznivý vliv. Důvodem je buď vysoká hladina cukru v krvi matky, nebo užívání léčiv, která mohou sama působit jako teratogen.

Patron Šimonka Igor Chmela (43): Je potřeba pomáhat ostatním!

 „Když se podívám na Šimonka a jeho rodinu, tak je to obdivuhodný boj. Řešili jsme to s manželkou, když byla těhotná. Jak tomu ale může zabránit člověk, když doktoři třeba říkají, že dítě bude zdravé, a pak se narodí s nějakým postižením. Nám pomáhá hlídat naše děti chůva a jedno z jejích dětí, Julča, se narodilo s Downovým syndromem. Všechno bylo v pohodě a po porodu na to přišli. Pak s tím člověk musí bojovat v tu danou chvíli. Nic jiného nezbývá. Zapojil jsem se do projektu Srdce pro děti, protože je to bohulibá činnost. Jsou lidi, kteří nemají takové prostředky, a je dobré vybrat na ně nějaké peníze, aby se jim a jejich rodičům aspoň trochu usnadnil život.“

 

alna ( 27. prosince 2014 00:59 )

běžte do ***e ,nikdo nevíme co nás čeká ,volové zase tady píše banda hlupáku pi e

Jaromír Gadula ( 26. prosince 2014 23:34 )

 Trápení všech zúčastněných... buď to mohlo být chvilkové nebo na celý život... eutanazie by neměla být jen u dospělých... psali že i mozek má poškozen a ten nevylečí

Zobrazit celou diskusi