Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruska unesla dceru českému otci: Evropský soud žádá nápravu po tamních úřadech

Zdeněk Hromádka se svou dcerou.
Zdeněk Hromádka se svou dcerou.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
12. prosince 2014
22:14

Evropský soud pro lidská práva dal za pravdu Zdeňku Hromádkovi, českému otci, jehož dceru odvezla ruská matka před lety protiprávně do Ruska. Rusko podle rozsudku soudu ve Štrasburku porušuje právo otce i dcery na rodinný život, má proto zjednat nápravu a navíc zaplatit skoro půl milionu korun jako odškodnění.

Informovala o tom dnes Česká televize. Exmanželka setkání otce s dcerou brání, dívku odvezla a ukrývá v Rusku, chráněna tamními úřady.

"Ruské orgány by měly zjistit, kde se dítě nachází, a následně řešit otázku, jak napomoci účinnému navázání oslabeného či rozvolněného rodinného pouta," sdělila ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Manželství Zdeňka Hromádky a jeho ruské manželky Olgy se rozpadlo na sklonku roku 2007, kdy žena podala žádost o rozvod. Český soud sice už tehdy svěřil předběžným opatřením jejich dceru Annu do péče otce, Hromádková ale s dcerou vycestovala do Ruska a už se nevrátila.

Předloni nabyl právní moci rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, jenž dceru svěřil do výchovy jejímu českému otci. Ruské soudy ho ale neuznaly a dívka zůstává s matkou. Otec se marně domáhá vrácení Anny do Česka, české ministerstvo spravedlnosti se snaží zajistit alespoň prozatímní styk otce s dcerou. V květnu 2013 tehdejší český premiér Petr Nečas během návštěvy Ruska požádal předsedu ruské vlády Dmitrije Medveděva o pomoc v řešení případu.

jana999 ( 13. prosince 2014 10:52 )

to je teda fakt, tady jsou aspoň rodiče z obou zemí, takže je sporný, jestli dítě je ruska nebo češka, ale co mě zaráží, že v Norsku můžou v klidku nechat adoptovat cizí státní příslušníky a náš stát není schopen je ochránit. Když si jen vemete ty problémy s adopcí těch odložených dětí těch prostitutek u našich západních hranicí, že to nejsou české děti a přitom se jich rodiče zřekli

zabibol ( 13. prosince 2014 10:32 )

Škoda, že tě tam neodvezla ta tvoje matka.

zabibol ( 13. prosince 2014 10:31 )

Rus je od přírody degenerovaný tvor. Co neukradne, to nemá!

alna ( 13. prosince 2014 07:55 )

v Rusku ,matku ani dítě hledat nebudou ,tak velká země ,nemá šanci ....ste jně dítě je tam zvyklé tak co řešit

peruse ( 13. prosince 2014 06:56 )

Proboha, co je to za lidi, kteří dokážou vyrvat malé dítě matce. Jestli si vzal pan Hromádka asociálku a kriminálnici, je to jeho volba a jeho chyba. Jestli to však byla slušná žena, jak by mohl tak ublížit vlastnímu dítěti a připravit jej o matku. Za riziko vzít si cizinku se platí. Slušný člověk se snaží domluvit a ne soudit. Nedivím se, že mu utekla. Dítě jednou dospěje a cestu k němu si sám svým jednáním ničí. Kdyby mně někdo chtěl vzít dítě, tak uteču taky na kraj světa a rozhodnutí všech soudů si tak akorát pověsím na WC.

Zobrazit celou diskusi