Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vrbětice u muničáku jsou znovu evakuovány: Lidem jde o život!

Autor: ČTK, Slávka Červená - 
5. prosince 2014
19:35

U muničáku jde opět o život! Lidé z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku musí znovu opustit své domovy. Policie začala s jejich evakuací v pátek večer, potvrdila ČTK zlínská policejní mluvčí Milena Kozumplíková. Důvodem je ohrožení jejich života, řekla bez dalších podrobností. Obyvatelé obcí byli kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích evakuováni už ve středu, v pátek odpoledne se ale mohli vrátit domů.

Na místě už jsou vojáci a policisté. Sanitky odvážejí z místa ty, kteří se sami nemohou pohybovat. Starostové dotčených obcí večer žádné detonace neslyšeli. Starostka Haluzic Stanislava Zvonková řekla, že právě obvolává občany. Ani starosta Vlachovic, k nimž Vrbětice náleží, Zdeněk Hověžák nemá k důvodům nové evakuace žádné informace.

V pátek kolem 19:30 řekl, že se zhruba za hodinu sejde s dalšími starosty. V Lipové žije přes 300 lidí, v Haluzicích zhruba 80. Z areálu u Vrbětic, části Vlachovic na Zlínsku, se poslední neřízená detonace ozvala kolem čtvrtečního poledne.

Pyrotechnici zkoumali okolí obcí už ve čtvrtek. Prohlídka v Lipové i Haluzicích ukázala, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty. Střepiny z munice se nejblíže našly 400 metrů od Lipové, do 400 metrů od Haluzic pyrotechnici žádné střepiny z munice nenašli.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Ve skladu číslo 16, který vybuchl 16. října, bylo asi pět desítek tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Podle webu idnes.cz je jedna z budov v areálu muničáku výbuchem poškozena. Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdrclamrdka ( 6. prosince 2014 08:51 )

doufejme že ty syčáci co jim to patří už maj nakročíno do vyšetřovací vazby

mortis69 ( 6. prosince 2014 08:05 )

No vidíš,že ti to myslí Tolik munice by vyléčilo mnohé

mortis69 ( 6. prosince 2014 05:45 )

To jistě nějakej koumák vymyslel metodu jak získat lacino pozemky,a už si hloubí dopředu jezírko

fotrpjotr ( 6. prosince 2014 05:20 )

Mě hlavně zajímá,kdo a jak bude za to potrestaný.

hofihofi ( 6. prosince 2014 01:31 )

Ono to tak vypada, ze je to umyslne, druhej sklad co je kilak od prvnihu, podivne, Ale zajimalo by mne co by delali, kdyby nekteri to odmitli opustit, rano tam odpoledne ven, je silene.

Zobrazit celou diskusi