Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zahalené muslimky na Teplicku nechtějí. Proti šátkům chystají vyhlášku

Teplice zvažují, zda vydají vyhlášku zakazující nošení šátku přes obličej.
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
28. srpna 2014
14:27

Zastupitelé města Teplice zvažují vydat vyhlášku, v níž by muslimkám zakázali zahalování obličejů. Reagují tak na problémy, které páchají arabští návštěvníci lázní v centru města. To vše jen pár dní poté, co se ombudsmanka Anna Šabatová postavila proti zákazu muslimských šátků ve školách.

„Zastupitelstvo města Teplice ukládá radě města jednat s ministerstvem vnitra o možnosti vydat městskou vyhlášku o zákazu zahalování obličeje,“ stojí podle serveru iDnes.cz v usnesení zastupitelstva. Pro podpoření jich bylo čtrnáct, proti žádný a jen čtyři se zdrželi hlasování nebo nehlasovali vůbec.

Návrh se zrodil v hlavě Ivy Dvořákové (ODS). Vadí jí, že ve městě přibývá Arabů, zejména z Kuvajtu, kteří dělají problémy a nepořádek v místních parcích. V okolí Teplic navíc skupují pozemky. Již si pořídili více než 60 parcel na výstavbu sezonních domků.

Dvořáková nezapomněla připomenout, že v zemích jako Francie a Belgie podobné zákazy již platí. Podle ní je zahalování pro arabské ženy skličující. „Je to chodící vězení,“ prohlásila. „To je naprostý nesmysl. Nebudeme přece v Teplicích měnit tisícileté zvyky nějaké kultury,“ reagoval radní Petr Měsíc z TOP 09, který se při hlasování zdržel.

„Je to stejné, jako kdyby nám v cizině nařizovali, abychom ženská jména přestali přechylovat s koncovkou ová. Tohle jen vyvolává vášně a xenofobii, kvůli níž vznikají války. My je nepředěláme, musíme být tolerantní a neustále je upozorňovat na to, jak se mají chovat,“ dodal.

lada1900 ( 1. března 2016 20:13 )

 Vzít klacky a mlátit je hlava ne hlava pryč z Teplic i z cele ČR špíny hnusny

aisha789 ( 5. února 2015 20:29 )

 MASHA'ALLAH that's the Islamic beauty

abaron ( 24. listopadu 2014 15:07 )

to falešné odŕíkaní známe . ráda šoféruji ale nechbí mi to . čapi - čky

nemocna ( 4. září 2014 23:48 )

tak tu nemáš co dělat táhni domů

nemocna ( 4. září 2014 23:46 )

SKVĚLE NAPSANÉ 100% SOUHLAS

Zobrazit celou diskusi