Každý zaměstnanec, který má pracovní smlouvu, má ze zákona právo na mzdu, která odpovídá náplni a odbornosti jejich práce. To v praxi znamená, že mezi náročností a kvalifikovaností práce a finanční odměnou existuje přímá úměra.

Blesk.cz už včera přinesl přehled nejnižších zaručených mezd podle povolání, skupin je celkem osm (naleznete ho ZDE). V nejnižší kategorii bere zaměstnanec minimální plat, tedy 8 500 korun měsíčně, v nejvyšší platové skupině je to minimálně 17 000 korun. Pokud tolik nedostáváte, měli byste se ozvat.

Potíž je totiž v tom, že lidé často netuší, kolik jejich zaručená mzda činí, a nezkontrolují tedy, zda ji opravdu dostávají. To dokazuje také anketa deníku Aha, v níž oslovení lidé odpovídali na dvě otázky:

1. Víte, co je zaručená mzda?
2. Dostáváte opravdu tolik peněz, na kolik máte nárok?

Odpovědi napovídají, proč jsou tísice lidí v práci šizeny o stokoruny, na které mají ze zákona nárok:

Miroslava Hudcová (60), ostraha objektu, Zlín:
1. "Výraz zaručená mzda jsem nikdy neslyšela, poptám se, třeba něco přidají."
2. "Dělala jsem v životě leccos - barmanku, kuchařku, ošetřovatelku, a teď hlídám studenty na vysoké škole. Beru nízký plat, kolem osmi, devíti tisíc."

Lucie Laurenčíková (32), zdravotní sestra, K. Vary:
1. "Termín zaručená mzda slyším poprvé."
2. "Se svým platem jsem ale momentálně spokojená, takže mě nějaké tabulky, kolik bych jako sestřička měla brát, příliš nezajímají a nechávají mě v klidu."

Lenka Studničková (54), prodavačka, Zlín:
1. "Určitě by si prodavačky zasloužily víc, jestli nám pomůže zaručená mzda, to nevím."
2. "Peníze jsou směšné, myslím, že někde u hranice minimální mzdy. Chodíme i na pět ráno. Člověk má zodpovědnost za zboží i peníze v kase."

Dana Reisigová (43), ošetřovatelka v zoo, Olomouc:
1. "Vím, je to zaručená mzda, na kterou mám za svou práci nárok. V mém případě je to 11 400 Kč."
2. "Můj plat je rozhodně větší. Nicméně i kdybych brala méně, neměnila bych, protože láska ke zvířatům a to, co vám ona zpětně dávají, je k nezaplacení."