Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

17haléřový Rittig byl opět propuštěn: Ten blázen žalobce ze mě dělá Jánošíka!

Autor: simao, ČTK - 
21. března 2014
10:37

Ivo Rittig dnes opět skončil v poutech. Policie ho zadržela kvůli kauze tisku jízdenek pro dopravní podnik. Z každého lístku měl podle žalobce shrábnout 17 haléřů. Rittiga sebrali již podruhé, zakuklenci si pro něj přišli v šest hodin ráno. Soudce však návrh na jeho vzetí do vazby neschválil. A tak je Rittig opět volný. Jako pták. Odletí do Monaka? Zatím neví, ale má pocit, že z něj žalobce dělá Jánošíka!

Chtěli ho poslat za mříže, ale hrubě neuspěli! Pražské vrchní státní zastupitelství v čele s Lenkou Bradáčovou dnes navrhlo vzít do vazby lobbistu Iva Rittiga i ostatní čtyři obviněné z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. A policie začala rychle konat. Rittiga, který zbohatl na podnikání s luxusní módou a měl svého času údajně velký vliv na pražský magistrát, sebrala.

Video Kmotr Ivo Rittig s pouty na rukou: Sebrala ho policie! - Blesk - Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

Šlo o bleskovou reakci na to, že pražský městský soud vyhověl v neveřejném zasedání stížnosti obviněných, vrátil jim cestovní pasy a zrušil jim omezení k vycestování ze země. Vrchní státní zástupkyně Bradáčová se začala hned obávat toho, že pětice uprchne a bude se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení.

Rittig: Sebrali mě v 6 ráno stejní zakuklenci

Jenže Rittiga do vazby nedostali! Soudce totiž označil návrh žalobce za obcházení zákona. A tak mohl Rittig po nepříjemné proceduře opět vyjít bez policejního doprovodu na veřejnost. Může teď i vycestovat. Sám Rittig však prý zatím nemá jasno, zda opustí republiku. "Nevím, ještě uvidím. Jestli takhle pan Borgula bude pokračovat dál, tak za chvilku tady ze mě udělá celostátního Jánošíka," řekl s narážkou na dozorujícího státního zástupce Adama Borgulu.

Po svém propuštění přitom komentoval průběh svého dalšího zatčení takto: "Samozřejmě standardně přišli ráno, jako kdybychom se chystali odjet na 2,5 roku někam do zahraničí. Takže to samé, co bylo před třiceti dny. Zase po třiceti dnech přišel jejich razantní nástup v šest hodin ráno, zase ti stejní zakuklenci... Tvrdili že jdou na ústní pokyn pana zástupce."

Video Ivo Rittig hovoří o svém zatčení a následném propuštění 21. března. Soudce vazbu neschválil - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Jízdenky znovu na scéně: Za každou 17 haléřů Rittigovi?

Co má přitom podle žaloby Rittig na svědomí? Prý stál za údajně nevýhodnou smlouvou na tisk jízdenek, kterou uzavřel Pražský dopravní podnik s firmou Neograph. Přes zprostředkovatele, např. společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů, pak měla tiskárna Neograph podle kriminalistů odvádět 17 haléřů z každí jízdenky Rittigovi! Upozornil na to před časem i Nadační fond proti korupci. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl. Bránit se chce i nyní.

Dopravní podnik ukončil kontroverzní smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

Kromě Rittiga mezi zadržené patřili kmotrův obchodní partner Peter Kmeť, někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a advokáti David Michal a Marek Stubley. V případě prokázání viny hrozí pětici tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andreslawicky ( 22. března 2014 13:06 )

To bylo keců včera tady to mi tady psali rudé kůže jak se už stahují mračna podobné rudé ko.ko.tiny a je vidět že pravdu jsem měl opět já tak dejte vědět až bude Rittig a Janoušek sedět v base

pepen ( 22. března 2014 09:04 )

Říkám to od začátku-udělat něco takového řadový občan-tak už bručí až zčerná!!!!Jenže zloději v miliardách-ty to umí podmáznout!!!!Obhájce předa soudci tučnou obálku-a je to!!!!V tomto dementním státě jde vše -pokud máš hodně miliónů!!!! Právo v tomto státě neexistuje!!!!! Za vše mohou lidé-že si to nechají líbit od těch sviní!!!!!!

9rot6 ( 22. března 2014 05:46 )

Tak absolutně zářný příklad jak pracuje mafie po česku, policie má v rukou důkazy sebere Ritiga,obstaví mu majetek, ale stačí zřejmě jeden telefonát a Ritig je volný pomalu i omluvou,já vám řeknu Cosa Nostra i Camora v Itálii se musí červenat, asi sem teď budou jezdit na školení! Ještě malá poznámka, v USa nebo v kolébce demokracie Anglii,by tito Ritigové,Janouškové a jim podobní už dávno seděli v base i Nagyovou!

jarda304 ( 22. března 2014 01:24 )

mít ovarovou hubu to stále ještě není zločin.

jarda304 ( 22. března 2014 01:23 )

konečně někdo, kdo ví o těch miliardách něco konkrétního. Jistě nejste další žvanil, tak to dejte Bradáčové, ta marně už rok hledá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa