Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman o krizi kolem dolu Paskov: Mám pro horníky řešení! Co na to papež?

Co mají společného papež a Miloš Zeman? Oba aktuálně řešili situaci kolem horníků
Co mají společného papež a Miloš Zeman? Oba aktuálně řešili situaci kolem horníků  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Ladislav Křivan, Jiří Krušina)
Autor: simao, ČTK - 
24. září 2013
17:37

Miloš Zeman dnes jednal na Hradě o osudu dolu OKD Paskov a jeho zaměstnanců - ostravských horníků, kterým hrozí, že skončí na dlažbě. Zatímco prezident přišel s návrhy na řešení tíživé situace českých těžařů, přímo mezi horníky do jednoho z nejchudších regionů v Itálii vyrazil papež František. A vyzkoušel si slušivou žlutou helmu se svítilnou.

Prezident Zeman dnes na Hradě přijal zástupce firmy OKD, která chce do konce roku 2014 uzavřít důl Paskov. Více jak dvěma a půl tisícovkám ostravských horníků tak hrozí, že přijdou o práci. Zeman však dnes podpořil plány Rusnokovy vlády na prodloužení těžby do roku 2016. A věří i v další uplatnění horníků. Přesto je situace kolem Paskova nadále neklidná.

Zemanův návrh: Prodloužit těžbu a od Bakaly získat byty

Důl Paskov přitom vlastní společnost OKD, jejímž spolumajitelem je uhlobaron Zdeněk Bakala. Právě toho mnozí horníci viní z potíží, do kterých se důl dostal. Hrozba ztráty zaměstnání vyhnala horníky dokonce i do ulic. Zeman jim však po schůzce, které se zúčastnili i premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr průmyslu Jiří Cienciala, dal naději. Prezident souhlasí s plánem na prodloužení těžby v dole Paskov až do konce roku 2016 se státní spoluúčastí. Nechce ale "slevu zadarmo".

Zeman totiž vznesl na OKD požadavek. Týká se 44 tisíc bývalých bytů pro horníky. Ty nyní vlastní společnosti RPG Byty, taktéž napojená na miliardáře Bakalu. Zeman navrhl, aby tato společnost byty postoupila Moravskoslezskému kraji a z výnosů z bytů, které Zeman odhaduje na 1,2 miliardy ročně, by se financovala další, útlumová těžba v dole Paskov - až do definitivního ukončení provozu. Podle Zemana však navíc nebylo v privatizaci hornických bytů vše v pořádku. Společnost podle něj získala bytový fond "poněkud podivným způsobem". "V roce 2004 tato společnost jako jakýsi návdavek k doprivatizaci OKD převzala přibližně 40 tisíc bytů. Podle informací, které jsem dostal, byly tyto byty prodány za jednu desetinu původní ceny," řekl dnes Zeman na tiskové konferenci.

Miloš Zeman popíjí vodu během tiskové konference o situaci kolem dolu Paskov. Vpravo premiér v demisi Jiří Rusnok Miloš Zeman popíjí vodu během tiskové konference o situaci kolem dolu Paskov. Vpravo premiér v demisi Jiří Rusnok | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Pomoc pro horníky přijde ze zahraničí?

Ani postoupení bytů a státní spoluúčast na těžbě v OKD Paskov by však situaci definitivně nevyřešily. A tak premiér v demisi Rusnok navrhuje najít v zahraničí strategického investora, který by s rostoucí nezaměstnaností v Moravskoslezském kraji pomohl. "Investor by měl podnikat v takových segmentech, které by umožnily snadnou rekvalifikaci propuštěných horníků z dolu Paskov," souhlasil prezident Zeman.

Problémy horníků řeší i papež

Nejen Miloš Zeman, ale i papež František se však dnes zabýval problémy horníků. A strašákem nezaměstnanosti. "Tam, kde není práce, není důstojnost," pronesl dnes papež František, který vyrazil navštívit důl na Sardinii v jedné z nejchudších oblastí Itálie, kde se nezaměstnanost blíží až ke 20 procentům!

Papež František navštívil osobně horníky na italské Sardinii. A dostal od nich žlutou hornickou helmu Papež František navštívil osobně horníky na italské Sardinii. A dostal od nich žlutou hornickou helmu | ČTK, Reuters

Ostravsko zkrátka není samo, co tone v problémech. Což je slabá "útěcha". Nejčernější scénáře přitom v případě uzavírání dalších dolů na Ostravsku a Karvinsku počítají až se 70 tisíci propuštěnými... Ani papež však tuhle situaci nedokáže vyřešit. Upozornil dnes pouze na to, že obdobné problémy vychází z globálního ekonomického systému, který má "ve svém středu modlu zvanou peníze". A o peníze šlo a jde přitom v Paskově, zdá se, především...

Důl Paskov v číslech

• Náklady na těžbu jedné tuny uhlí ... 4300 Kč

• Průměrná cena jedné tuny uhlí ... 2750 Kč

• Roční ztráta dolu Paskov ... 1,5 miliardy

• Náklady na uzavření dolu ... 1,2 miliardy

• Celkový počet zaměstnanců dolu Paskov ... 3000 lidí

zabibol ( 25. září 2013 17:42 )

Nevím proč jim Zeman nedá chalupu na vysočině???

blooroses ( 25. září 2013 13:59 )

Vytěžil za....a čistý zisk (tedy vejvar) jsou dvě zcela rozdílné položky a celkem mě zaráží že jsou mezi námi stále lidé co toto nechápou.

horstfuxteleshop ( 25. září 2013 12:28 )

Zemana neradno podceňovat, s nějakým krejčím si poradí cobydup. Péťa s Kalousem taky nevěřili že půjdou z vlády, když tu najednou ucítili špičku Zemanovy křusky ve svých tučných p.rdelích a lítli ze Strakovky jako blesk. Pani Němcovou akurát zesměšnil a ODS dostal v republice na nevolitelné místo. Inu není to žádnej připos.ranej sedlák, ale ZEMAN.

wimr ( 25. září 2013 12:11 )

což je dobrý řešení, čobolové taky znárodňovali

wimr ( 25. září 2013 12:09 )

Fico na Slovensku i znárodňoval, jó, dneska nemá nikdo nic jistýho, a takovej Bakal, ten když přijede do Čech, tak ho nakonec ještě někdo sejme

Zobrazit celou diskusi