Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Je to super výsledek, prohlásila Merkelová. Vyhrála volby v Německu a dostala kytku

Dnešní parlamentní volby v Německu skončily přesvědčivým vítězstvím konzervativců (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové.
Dnešní parlamentní volby v Německu skončily přesvědčivým vítězstvím konzervativců (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
22. září 2013
21:44

Dnešní parlamentní volby v Německu skončily přesvědčivým vítězstvím konzervativců (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové. Podle dosavadních odhadů výsledků získali přes 42 procent hlasů, což by jim podle některých propočtů mohlo stačit i na těsnou většinu ve Spolkovém sněmu.

"Je to super výsledek," prohlásila Merkelová před jásajícími stoupenci v centrále CDU v Berlíně. Voličům slíbila, že s ním naloží odpovědně. "V příštích čtyřech letech uděláme všechno, co je v našich silách, aby to byly úspěšné roky pro Německo," dodala šéfka CDU, která spolu s bavorskou sesterskou formací CSU dosáhla nejlepšího volebního výsledku za posledních 20 let.

Podle Merkelové je ale ještě brzy na to, aby řekla, jaké budou další kroky. Nejprve je podle ní třeba vyčkat na konečné výsledky. Ty se čekají v noci na pondělí.

Dosud koaliční FDP se ale již smiřuje s tím, že její poslanci poprvé od poválečného vzniku Spolkové republiky nezasednou v dolní komoře parlamentu. Podle prognóz získali liberálové 4,6 procenta hlasů, což jejich volební lídr Rainer Brüderle označil za "těžkou hodinu" pro stranu. "Je zřejmé, že je to nejhorší výsledek, jaký kdy FDP zaznamenala," přiznal.

itartas ( 23. září 2013 11:55 )

Doufala jsem, že to ona zrovna nevyhraje.

e.44 ( 23. září 2013 00:04 )

Jestli vyhraje ČSSD, tak se tenhle vtip stane realitou: Jaký je rozdíl mezi občanem a voličem? Občanovi je nutné vysvětlit proč nedostane to co mu jako voliči bylo slíbeno.

kraldavid ( 22. září 2013 23:07 )

škoda, že nevyhrála SPD!!! ČSSD u nás vyhraje to je jasné a je to tak dobře. Doufám, že bude ve vládě pan Hašek

annakarenina ( 22. září 2013 22:22 )

Tedy zatim. Konecne vysledky jeste nejsou znamy, teprve zitra. Dam ti vedet.

annakarenina ( 22. září 2013 22:13 )

.... a proto dostaly nadpolovicni vetsinu levicove partaje.

Zobrazit celou diskusi