Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Leoš Mareš nebo Baron Prášil! Do Vltavy létali nadšení šílenci na bláznivých modelech!

Autor: ČTK - 
22. září 2013
21:03

Létající žárovka, zlatá rybka nebo baron Prášil se utkali o vítězství na dnešním leteckém odpoledni na Vltavě v centru Prahy. Desítky posádek roztodivných létajících prostředků domácí výroby soutěžily na Vltavě nejen v délce letu, ale i v kreativitě a předletové show. Podle organizátorů se na Red Bull letecký den 2013 přišlo podívat více než 30 tisíc diváků.

Při výrobě létajících strojů organizátoři fantazii účastníků nijak neomezovali. Museli pouze svůj výrobek vytvořit ručně z plovoucích materiálů a stroj nesměl být i společně s pilotem těžší než 200 kilogramů. "Česko může znovu ukázat, že je národ kutilů a české zlaté ručičky dokážou zázraky," uvedli pořadatelé.

Stroje startovaly z šest metrů vysoké rampy poháněny pouze lidskou silou. Většina posádek zvolila pohon rozběhem, k vidění ale byl i pokus o rozjezd letadla za pomocí jízdního kola.

Celkem o účast v soutěži usilovalo více než 200 projektů, vybráno jich bylo více než 30. Zatímco některé posádky se pokusily o napodobení konstrukcí skutečných letadel, další ponechali průchod své fantazii naplno.

O co nejdelší let se tak třeba pokusil na dělové kouli baron Prášil, pilot párku v rohlíku nebo létající cirkus. I když se představily posádky, jejichž výtvory skutečně nad hladinou Vltavy letěly až do vzdálenosti několika desítek metrů, letecké pokusy dalších skončily spíše pádem do vody. Již první dopad si vyžádal lehčí zranění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi