Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostavit Temelín: Ano, či ne? Medveděv slíbil Nečasovi 156 miliard, Kalousek je proti

Autor: simao, ČTK - 
27. května 2013
16:20

Premiér Nečas je na návštěvě v Rusku, kde jeho protějšek Medveděv lobboval pro to, aby Temelín dostavili právě Rusové. Český průmysl prý za to dostane zakázky až za 6 miliard eur. A Nečas by Temelín dostavil rád. Jenže ministr Kalousek se nechal slyšet, že tahle dostavba je zbytečná. Jak spor dopadne?

"Nemám právo říct, že odložíme Temelín. Mám právo říct, že z hlediska efektivity investice si nyní nejsem jistý," rozdmýchal debatu nad dostavbou jaderné elektrárny Temelín minulý týden ministr financí Kalousek. A odhalil tak další rozkol mezi ním a premiérem Nečasem. 

Medveděv se přimlouval za ruského vítěze

Právě Nečas o tendr stojí a mluvil o něm i dnes v Rusku. Jeho protějšek Dmitrij Medveděv se snažil Nečase "okouzlit" tím, že by český průmysl v případě ruského vítěze dostal až 6 miliard eur (156 miliard korun). 

"Pokud se nám podaří prokázat solidnost naší nabídky, pak české společnosti získají významné zakázky v hodnotě do šesti miliard eur," sliboval Medveděv.

Za "své" národní firmy se však přimlouvají jak politici v Rusku, tak ve Spojených státech. Hlavními uchazeči o dostavbu zůstávají rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a japonsko-americká společnost Westinghouse.  Zájemci nyní dokončují své cenové nabídky. "Nejlepší nabídka vyhraje," zopakoval dnes Nečas.

Společnost ČEZ, vlastník Temelína, chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim. Stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025, výkon elektrárny zdvojnásobí a hodnota investice se odhaduje na částku až 300 miliard korun. Což však nesedí Kalouskovi, který drží státní kasu.

Nečas: Za Putinem poletí s podnikateli

Premiér Nečas však vedle Temelína řešil v Rusku také nemilou záležitost, kdy jeho vládnímu speciálu prasklo sklo v pilotní kabině. Nouzové přistání se nakonec konat nemuselo, závadu se ale dosud nepodařilo opravit.

"Porucha zatím nemá zásadní vliv na cestu pana premiéra po Rusku. Program se nemění, předseda vlády cestuje společně s podnikateli," sdělil vládní mluvčí Jan Hrubeš s tím, že pomoc při další přepravě po Rusku našel Nečas u výpravy několika desítek českých podnikatelů, kteří na východ vyrazili s premiérem druhým speciálem dojednávat "kšefty"..

Nečas se s nimi dále vydá do černomořského letoviska Soči, kde se chystá následující zimní olympiáda. Český premiér zde bude mít schůzku s prezidentem Vladimirem Putinem.

inqizitor ( 28. května 2013 02:22 )

no nevím, ještě sem z Ruska neviděl nic dobrýho.. kromě vodky

vary ( 27. května 2013 23:13 )

Srát na ten bl.bej Telemlín. Stojí to akorát prachy a elektřina je tady drahá jako krá.va. Dobře dělají v Deutschlandu, že se těhle betonovejch monster hnusnejch zbavujou.

okcak ( 27. května 2013 22:03 )

cena za distribuci je u nás asi 4x vyšší než v Německu. Proč? Silová el. na burze klesá, ale cena distribuci stoupa. Takže celkově jde cena za el. nahoru. Blbnou lidi FV, ty dělají jenom 7% z ceny el. Distribuce dělá víc než 45% ceny el. To je to co dělá el. drahou. Až to sníží na cenu obvyklou v EU tak bude levnější o cca 30%. Když se dostaví Temelín tak to budou chtít mít zaplaceno do 20let a tak cena dolů jít nemůže. Kdo to zaplatí? No přece Češi, okolní státy tak drahou el. kupovat nebudou. Už dnes se říká že prodáváme ven levněji než je cena domácí.

anka ( 27. května 2013 20:16 )

anka ( 27. května 2013 20:15 )

Zobrazit celou diskusi