Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Právník Hasenkopf zveřejnil e-mail, ve kterém ho Jakl žádá o návrh amnestie

Právník Hasenkopf zveřejnil e-mail, ve kterém ho Jakl žádá  o vypracování amnestie
Právník Hasenkopf zveřejnil e-mail, ve kterém ho Jakl žádá o vypracování amnestie  (Autor: archiv Blesku, Facebook)
Autor: ČTK, kla - 
4. května 2013
17:30

Exprezident Václav Klaus údajně loni žádal právního poradce Hradu Pavla Hasenkopfa o návrh letošní lednové amnestie. Píše se to v e-mailu, který dnes Hasenkopf zveřejnil na Facebooku.

Zprávu prý právníkovi poslal bývalý šéf hradního politického odboru Ladislav Jakl. "Pan prezident prosí o vypracování jednoho z možných řešení amnestie," píše se v údajné zprávě od Jakla. Přitom Klaus v dnešním vydání deníku Právo tvrdí, že Hasenkopfovi žádné vypracování amnestie nezadával.
"Co se týče pana Hasenkopfa, žádné zadání k vypracování amnestie jsem mu nedal a žádný takový text jsem od něj nepřevzal," uvedl Klaus v deníku.

Podle e-mailu zveřejněného Hasenkopfem na Facebooku ale exprezident loni 19. října prostřednictvím Jakla požádal právního poradce o vypracování návrhu amnestie. V údajné zprávě od Jakla je obecně popsáno několik bodů, kterých by se měla amnestie dotknout. Prvním bodem je "Úleva pro seniory (asi pod jistou výši trestu, dejme tomu 3 roky)" a posledním "Jak přihlédnout k dlouho se vlekoucím soudům".

Hasenkopf, Jakl a Hájek

Právě Hasenkopfa, Jakla a také bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka označil před týdnem za autory amnestie kancléř nynějšího prezidenta Miloše Zemana, Vratislav Mynář. Všichni tři to následně popřeli. Hasenkopf sice připustil, že první verzi amnestie vypracoval, ale konečná podoba prý byla zcela jiná. Amnestii podle něj připravilo ministerstvo spravedlnosti.

Klausova Amnestie

Z českých věznic bylo v důsledku novoroční amnestie propuštěno zhruba šest a půl tisíce odsouzených. Plošná milost se vztahuje také na desítky nepodmíněných a alternativních trestů. Navíc amnestie zastavuje trestní stíhání trvající déle než osm let bez pravomocného ukončení. Aboliční článek zrušil obvinění mimo jiné u kauz Progres Invest a H-System. Tyto a další případy nyní na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přezkoumá ještě Nejvyšší soud.

itartas ( 5. května 2013 12:53 )

zadnice ( 5. května 2013 10:33 )

Počínaje Klausem, Nečasem, celé ODS - pozavírat!!!

petr11 ( 5. května 2013 07:33 )

...do učebnic- hlavním znakem české demokracie je úporná lež všech

japos22 ( 5. května 2013 00:55 )

Možná je to reakce na slova, že se na vypracovávání amnestie nepodílel. Taky bych se ohradil, kdyby někdo tvrdil, že si vymýšlím

babicovyjedy ( 5. května 2013 00:18 )

amnestii udajne pripravili bratri decathlon - hofido - fuckkonos500

Zobrazit celou diskusi