Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Picek úřaduje: Udělil miliardovou zakázku. Bez výběrového řízení!

Autor: simao, ČTK - 
22. března 2013
10:26

Po pouhých třech dnech ve funkci má za sebou nový ministr obrany první kontroverzní rozhodnutí. Bez výběrového řízení přidělil zakázku za 1,2 miliardy na zajišťování muničních skladů firmě Trade Fines. Společnosti, která před časem figurovala v úplatkářské aféře a jejíž majitel skončil v želízkách.

Nový ministr obrany Picek, který nahradil ve funkci Karolínu Peake, začal úřadovat. Otázkou je, zda vykročil zrovna správnou nohou. Jeho první velké rozhodnutí totiž budí rozpaky. Picek přisoudil velkou miliardovou zakázku na zabezpečení muničních skladů brněnské firmě Trade Fines. Informuje o tom server iHned.cz. 

Lukrativní zakázka pro firmu s korupčním stínem

Firma je přitom spjata s osobou podnikatele Libora Hledíka, kterého protikorupční policie odvedla před 7 lety v želízkách kvůli podezření z korupce. Hledíkova firma totiž dostávala již v minulosti lukrativní armádní zakázky. 

A tak došlo na odposlouchávání Hledíka i armádního důstojníka Miroslava Beňa. Toho policie zadržela, když si z Hledíkova bytu odnášel milion korun. Státní zástupce Ladislav Malovec se tehdy snažil dokázat, že šlo o špinavé peníze. Kvůli nedostatku důkazů však kauza vyšuměla do ztracena.

Nyní bude Trade Fines až do roku 2019 zajišťovat pět muničních areálů. Zařídí zde kamerový a protipožární systém. "Uskladňujeme desítky tisíc tun munice. Její zabezpečení je pro nás absolutní prioritou. Několik nezávislých auditů nám doporučilo toto řešení," okomentoval Pickovo rozhodnutí mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Podle iHned.cz jsou však služby Trade Fines poněkud předražené. Zakázku by mělo ministerstvo podepsat do měsíce, projednávat ji ještě bude vláda.

Ministerstvo se brání: Realita je jiná

Na zjištění Hospodářských novin o kontroverzní zakázce pak zareagovalo ministerstvo ve vysvětlujícím dopise.

"Představa, že resort obrany bleskurychle po nástupu Vlastimila Picka do funkce ministra připravil a schválil takto klíčový materiál, je zcela mylná. Jde o standardní proces, který probíhal zhruba rok," tvrdí v něm tiskový mluvčí Pejšek.

Podmínky, které Trade Fines nabídl, jsou podle něj výhodné a transparentní a v době globálních bezpečnostních hrozem prý nelze ponechat nic náhodě. "A už vůbec ne skladovaný zbrojní materiál," vysvětluje mluvčí s tím, že o řešení situace okolo muničních skladů se začalo jednat již za ministra Vondry.

Picka čeká otázka Gripenů, z KSČ odešel v roce 1990

Picek za své priority označil třeba jednání o budoucnosti stíhaček Gripen v českém letectvu, přípravu změn zákonů o vojácích, restrukturalizaci ministerstva a také stahování vojáků z Afghánistánu. Případné personální změny na ministerstvu prý oznámí po Velikonocích.

Picka vybral premiér Nečas po tříměsíčním hledání nového ministra. Podle premiéra je prý nový ministr schopen od prvních okamžiků plnohodnotně pracovat. "Je tady celá řada důležitých úkolů, které musí být splněny," dodal Nečas. Generál Picek podle něj resort natolik zná, že nedostane tradičních "sto dní hájení", ale jen "sto minut".

Na Picka však již zaútočila jeho předchůdkyně Peake. Došlo totiž k pikantní situaci. Na její místo nastoupil náměstek, kterého sama po nástupu vyhodila. A navíc bývalý člen KSČ. Picek prý do komunistické strany vstoupil během studií a brání se, že byl jejím řadovým členem, který ze strany vystoupil v roce 1990. "Ale znovu opakuji, že nikdy mi tato minulost v činnosti a práci nebránila," dodal.

e.44 ( 22. března 2013 16:52 )

Dodala jsem doplňující objasnění k tomu o čem jsem psala. Pokud tě zajímá něco jiného, nauč se správně formulovat požadavky.

lunatic ( 22. března 2013 16:40 )

Pokud dobře počítám,/ročník 56/ ,tak panu Pickovi bude letos 57 let,takže bez ohledu na obsah článku,je to relativně pořád mladík ... 15-20let na ministerstvu ... no a pak - kandidatura do Evropského parlamentu

andorea ( 22. března 2013 15:01 )

andorea ( 22. března 2013 15:00 )

andorea ( 22. března 2013 14:45 )

Koukám, že tady je to ode zdi ke zdi. Před pár dny jásot a dnes nadávky? Já si raději počkám na více informací, než začnu případně gen.Pickovi spílat.

Zobrazit celou diskusi