Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Takhle naše miliony létají oknem! V Praze i Brně řeší podezřelé zakázky

Zakázku pro Nemocnici Na Homolce prý prošetřuje policie (na snímku vychází z nemocnice Karel Gott - s telefonem)
Zakázku pro Nemocnici Na Homolce prý prošetřuje policie (na snímku vychází z nemocnice Karel Gott - s telefonem)  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: simao, ČTK - 
21. března 2013
21:33

Ve dvou největších městech se opět řeší podivné machinace ve státní sféře. Zatímco v Praze si policie posvítila na zakázku pro Nemocnici Na Homolce, v Brně čelí kritice za předražený informační systém pro město. A miliony daňových poplatníků vesele lítají oknem. Nebo snad končí v cizích kapsách?

Policie a ministerstvo zdravotnictví se zabývají okolnostmi zakázky na digitalizaci chorobopisů v Nemocnici Na Homolce. Podle TV Nova zaplatila nemocnice konsorciu firem 176 milionů korun. Jiná společnost ji však provedla za 30 milionů! Kam se zbývající desítky milionů poděly, se prý neví.

Vedení nemocnice: Vše je prý v pořádku

Současné vedení nemocnice se však hájí výsledky prověřování antimonopolního úřadu, které skončilo před 14 dny. "Úřad v šetřené věci v současné době neshledal důvody pro zahájení správního řízení z moci úřední, což však do budoucna nevylučuje možnost následného přezkoumání postupu zadavatele, vyjdou-li najevo nové skutečnosti," sdělil Nově Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podezřelý nákup v Brně: Systém nefunguje

To v Brně pro změnu nakupovali již před lety informační systém SAP pro město. Stál 150 milionů, jenže je nefunkční. Náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS) ho proto po svém nástupu do funkce nahradil jiným, za který město zaplatilo zhruba třetinu.

Byl to prý logický krok, řekl ČTK Kotzian, zprovoznění starého systému by podle něj bylo dražší. "Nabyl jsem dojmu, že je třeba učinit nějaké zásadní rozhodnutí. Prostředky, které se investovaly do stávajícího systému, byly nemalé, ale on příliš nefungoval. Ani po vložení dalších prostředků nebylo jisté, že fungovat začne," popsal náměstek pro ČTK.

Kotzian však namítá, že problémy s předchozím systémem šlo vytušit. "Je to velký a složitý systém. Celá ta záležitost byla nešťastná a nešla předpovědět," uvedl náměstek. Podle smlouvy sice musela firma chyby odstranit, kvůli složitosti systému se to ale stalo nemožným.

Náměstek se proto rozhodl navázat smluvní vztah s firmou Gordic, se kterou radnice spolupracovala ještě před zavedením systému SAP. Ani tahle investice se však nejeví úplně růžově. Opozice kritizuje radnici, že na nový systém nevypsala soutěž... Když už ale nic jiného, tak tento systém prý nyní v Brně alespoň funguje.

dobrotka ( 22. března 2013 02:37 )

V dubnu uz je pozde Potrad nekdo vyzyva do ulic, ale pak se nic nedeje Tahle vlada uz tu nemela byt davno

dobrotka ( 22. března 2013 02:35 )

Kdy uz konecne budou zakony takove, aby tohle uz nebylo mozne????? Nejsou penize na duchody, na platy policajtum lekarum , ucitelum, penize chybi kam se jen clovek podiva, ale ve verejnych zakazkach litaji miliony oknem!!!!!! A pak prijde Necas s Kalouskem, ze je nutne setrit a utahnout opasky Do kdy si to jeste nechate libit?

marmat ( 21. března 2013 23:21 )

Je to nejběžnější typ českého TUNÝLKU-postupování zakázek Ale tohle je NEMOCNIČNÍ TUNEL JAKO KRÁVA a nikdo za nic nemůže a přes 100 milionů se"odpařilo" ??? Ukázka jedné z tisíce černých děr ve zdravotnictví a to PAR EXELLENCE

almr ( 21. března 2013 22:14 )

DO ULIC PŘÁTELÉ, DO ULIC !! 7.4.2013 http://ers.blog.cz/1303/v-dubnu-to-muze-prijit-obrovska-rana-do-vazu-necase-a-dalsich

Zobrazit celou diskusi