Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlost na ČEZ v Bulharsku: Zdražil a položil vládu! Ochránce Zeman hrozí arbitráží

Zeman se zastal společnsoti ČEZ, kvůli které vyšli v Bulharsku lidé do ulic
Zeman se zastal společnsoti ČEZ, kvůli které vyšli v Bulharsku lidé do ulic  (Autor: Archiv Blesku, EPA, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
21. února 2013
13:47

Zvýšené ceny za elektřinu o 13% od české společnosti ČEZ vyvolaly v Bulharsku nepokoje, která přispěly k pádu tamní vlády. ČEZu nyní hrozí, že v Bulharsku přijde o licenci. Energetického kolosu se však zastal nově zvolený prezident Zeman. A vyhrožuje dokonce arbitrážemi.

Ve středu v Bulharsku rezignovala vláda premiéra Borisova. Poté, co v bulharských ulicích značně zhoustla atmosféra - střety mezi demonstranty a pořádkovými jednotkami přitom způsobily mj. vysoké ceny elektřiny.

Bulharům se kromě obvyklých důvodů k nespokojenosti, jako je nízká životní úroveň části obyvatel, nelíbí ani údajně předražená energie od bulharské pobočky společnosti ČEZ.

Zdražení 13% vyhnalo lidi do ulic

ČEZ je v Bulharsku dodavatelem zhruba pro 40 % domácností. Těm však přišly složenky s třinácti procentním zdražením energií. ČEZ jde zkrátka po zisku, jenže narazil na nenávistnou reakci odběratelů, ve kterých se vře divoká balkánská krev.

Ke kritice ČEZu se přidala i oficiální bulharská místa - a bulharská vláda pohrozila odebráním licence ČEZu. Bulharský energetický úřad sice toto prohlášení včera mírnil s tím, že se teprve prověřuje, zda náhodou ČEZ na trhu v Bulharsku neporušil pravidla. Jenže bulharská prokuratura tvrdí, že to ČEZ dělal a to dokonce "systematicky".

Průvodním jevem krize v Bulharsku je pak to, že se zde dají očekávat potíže i pro další české podnikatele. "Bohužel, neříká se mi to snadno, ale je to tak. Je těžké tam přesvědčovat, že ČEZ není veškerá Česká republika," sdělil Insideru Todor Kraevski, prezident Česko-bulharské obchodní komory.

Zeman se zastal ČEZu: Pohrozil arbitráží

ČEZu se však pořádně nahlas zastal prezident Zeman. Podle něj by mělo Česko využít kontaktů v EU a případně i arbitrážních mechanismů, aby hájilo pozici energetické společnosti ČEZ v Bulharsku. Zeman to dnes řekl novinářům při příchodu do své prezidentské kanceláře v Loretánské ulici.

Podle Zemana "každá rozumná vláda hájí zájmy svých podniků". A samotný ČEZ považuje řízení o odebrání licence v Bulharsku za neopodstatněné.

Společnosti se již zastal i odstupující prezident Klaus. Napjaté situace v Bulharsku však využil i k popíchnutí ministra Schwarzenberga. Ten se nechal slyšet, že je třeba v jednáních počkat na novou bulharskou vládu. S Klausem je však zajedno Zeman. který tvrdí, že i vláda v demisi je stále vláda a partner k jednání.

tarot666 ( 21. února 2013 23:27 )

a co jako do pi.če řekl tak důležitě jinýho než já???kravko

djaba ( 21. února 2013 22:12 )

Bando dělnická ,doby vašeho soudruha prezidenta, jsou mimo .Teď je tu drsná kapitalistická Čez a vy žebroto , buďto budete svítit , nebo ne .

milisch ( 21. února 2013 22:10 )

Hodin?! O odpracovanych hodinach tady nemuze byt ani rec, maximalne tak o par odpracovanych minutach denne! A to jeste tak, ze si prijde nekam poklabosit a vypit kafe.

milisch ( 21. února 2013 22:07 )

Bara ma recht. Sama, nebo s par nebojacnyma nic nezmuze. Ja to znam, ty cesky zbabelce. Uz kolikrat jsem v praci, nebo od sousedu slysela, proc konecne nekdo neco nedela proti tomu ci tamtomu. A kdyz jsem se ozvala ja, nebo trebas nekdo z me rodiny, tak misto toho, aby se konecne taky nekdo pridal, a rekl nahlas co se mu nelibi, tak se naopak kazdy otocil zady nebo jeste podrazil nohy. Cesi proste slusne receno nejsou tak bojovni jako trebas francouzi. Ja uz si hubu takto naryla nekolikrat, kdyz jsem za nekoho bojovala.

majojo ( 21. února 2013 21:30 )

Když je má v mozku, budiž, hlavně aby je neměl na těch palcích, co vám stká do polívky.

Zobrazit celou diskusi