Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Havlova milenka vypráví: Když mu Olga zahnula, našel si mě

Autor: psch, INT - 
18. února 2013
17:02

Prožili spolu sedm let, v těžkých dobách byla Havlovi možná blíž než jeho žena Olga. Vzpomíná na něj jenom v tom nejlepším. Velkou láskou Václava Havla (†75) byla psychoterapeutka Jitka Vodňanská, s níž si Havel začal po návratu z vězení, když mu Olga oznámila, že má milence.

S Václavem Havlem se poznali někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Seznámil je Vodňanské bývalý manžel Jan, signatář Charty 77. Jejich vztah trval asi sedm let, skončil někdy v roce 89 a úplně se přestali vídat, když si Václav vzal po smrti Olgy Dagmar, v roce 1997.

Havel byl pro Vodňanskou osudovým mužem. „Má místo hned vedle toho mýho Vodníka,“ naráží v rozhovoru pro OnaDnes na svého bývalého manžela Jana Vodňanského. Seznámili se okolo roku 1978, první jiskra ale přeskočila na jednom večírku o dva roky později.

Podstatným momentem v jejich vztahu bylo období, kdy Havla propustili z vězení v roce 1983, pět let od jejich seznámení. Tehdy mu Olga oznámila, že má poměr s hercem Janem Kašparem (60).

Havel tak našel útěchu v náručí Jitky. Znovu se potkali opět na večírku. „Tenhle večírek byl myslím nějak rozhodující. Václav byl pár dní z vězení a ten návrat pro něj nebyl nijak lehkej,“ říká v rozhovoru pro magazín Vodňanská. Oporu potřeboval i kvůli tomu, že mu Olga po návratu z vězení oznámila, že má jiný vztah.

O svatbě se asi nikdy nedalo hovořit, přesto Vodňanská trochu doufala, že ho bude mít jenom pro sebe. Nejintenzivněji pak v roce 1985, kdy spolu vyrazili na dovolenou. „Říkal, že je to taková naše zásnubní cesta. Ale skončila tím, že nás oba zatkli,“ říká v rozhovoru pro OnaDnes.

Přestože právě milostné trojúhelníky jsou to, co Vodňanská léčí, sama si jeden takový prožila. S Olgou a Václavem dokonce trávili společný čas na Hrádečku. Podle ní to ale nebyla žádná hra, nýbrž osudová láska, i tak jí to dodnes mrzí. „Václav byl hodně přelétavej, ale ve svých dopisech mi psal, že začal cejtit...“

Pro Jitku je Václav stále živým tématem. Nikoho si po něm nenašla, nechce. Sama žije nyní ráda, Václava má ale pořád v paměti. „Pořád se mi o něm zdá, stále se za něj modlím,“ dodává s tím, že po něm už nikoho najít nešlo.

Jitka Vodňanská vystudovala přírodovědeckou fakultu a později psychologii. V roce 69 založila muzikoterapii, kterou využívala v léčbě alkoholiků. Po revoluci začala cestovat po světě, velkým lákadlem pro ní je Asie a buddhistické kláštery, kde dokonce chtěla jeden čas zůstat. Zpět ji nalákal syn a maminka, která zůstala po smrti otce sama.