Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oficiální portrét budoucího prezidenta: Takhle bude Zeman viset ve třídách

Toto je oficiální portrét nastupujícho prezidenta Miloše Zemana
Toto je oficiální portrét nastupujícho prezidenta Miloše Zemana  (Autor: Herbert Slavík)
Autor: ČTK, tis - 
10. února 2013
19:51

Nastupující prezident Miloš Zeman dnes zveřejnil oficiální portrét. Na fotce od Herberta Slavíka má ruce sepjaté u brady. Oficiální portrét často visí ve školách a na úřadech. Na obdobných snímcích předchozích prezidentů byl jen detail obličeje.

Slavík Zemana portrétoval ve středu. "Trvalo to necelé dvě hodiny včetně přípravy a všechno proběhlo naprosto profesionálně a bez problémů," řekl známý fotograf. Zeman podle něj do práce na svém portrétu nezasahoval. Nechal si od fotografa sdělit jeho představu, podle ní se vše odehrálo.

Na tom, jak rychle dostane portrét k dispozici Česká pošta, záleží, kdy bude moci začít pracovat výtvarník na podobě nové známky s prezidentem. Pošta předpokládá, že by to mohlo být až v květnu.

V České republice umísťování portrétů neupravuje žádný právní předpis, premiér Petr Nečas (ODS) v úterý uvedl, že není ani důvod nějaký takový předpis či doporučení do úřední praxe zavádět. Premiér dodal, že si ve své kanceláři po nástupu zvoleného prezidenta portrét nové hlavy státu vyvěsí.

Zeman a Slavík se znají delší dobu. Potkali se například při přípravě knihy a výstavy "20 let v Česku". I na základě této zkušenosti si Zeman Slavíka vybral jako autora svého portrétu, uvedla již dříve Zemanova mluvčí Hana Burianová.

illis ( 11. února 2013 21:33 )

fakt, dej foto do pátečního Blesku Plesku

illis ( 11. února 2013 21:32 )

nechtěla jsem ani věřit, ale obličej má fakt hlaďounký, což je docela zvláštní, když to porovnám s jinými fotografiemi, kde má fleky, bradavice a víc vrásek .

12356 ( 11. února 2013 12:57 )

jeste kolarek a uz si ani nevzpomenu ze si do huby nevidi

xxyy ( 11. února 2013 12:10 )

S tím pohřebním ústavem ses trefila. Vypadá na fotce jako funebrák. Jasný poselství všem: Drazí ovčani, ať už jste mě volili nebo ne, budete mít co jste chtěli případně nechtěli, všechno tady pohřbím.

e.44 ( 11. února 2013 11:15 )

Dobrá fotka tak na reklamní leták pohřebního ústavu Oficiální portrét nemá lhát , aspoň ne až tolik .

Zobrazit celou diskusi