Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Počítače vám na hranicích prohledávat nebudou, Unie zavrhla smlouvu ACTA

Autor: ČTK, Jaroslav Šimáček - 
4. července 2012
15:36

Počítačoví piráti a jejich přívrženci se radují, ostře diskutovaná smlouva proti padělatelství a pirátství podepsána nebude. ACTA přitom vyvolala vášnivé diskuze a bouřlivé protesty v řadě evropských států, včetně ČR. Hrozily díky ní třeba i kontroly obsahu médií na hranicích.

Piráti vyhráli, v Evropské Unii nemůže ACTA vstoupit v platnost. Evropský parlament dnes totiž zamítl kontroverzní úmluvu, proti které se hromadně demonstrovalo na řadě míst Evropy. Včetně České republiky.

Šlo o dokument, který měl zajistit ochranu autorských práv a vyřešit problémy s nelegálním stahováním hudby, filmů a dalších věcí z internetu.

Dlouho diskutovaná problematika duševního vlastnictví však rozdělila lidi na dva tábory. Zastánci ochrany duševního vlastnictví však prohráli. Hackeři se radují.

Zamítnutí ACTA: Lidé se báli omezování svobody

Na zamítnutí smlouvy ACTA tlačila především veřejnost, parlament dokonce obdržel petici s podpisy 2,8 milionu občanů z celého světa.

Lidé se obávali především omezení občanských práv a svobod. Rozhořela se diskuze kolem svobody internetu a volného přístupu k informacím. Hodně během ní bylo slyšet především uskupení Anonymous, a to i díky hackerským útokům na oficiální stránky řady státních institucí, a nebo třeba i politických stran. Do ulic vedle toho vytáhly tisíce převážně mladých lidí. Evropští poslanci dnes jejich volání vyslyšeli.

Při dnešním zamítnutí ACTA však zároveň šlo o historický moment i z jiného hlediska. Parlament poprvé využil pravomoc odmítnout mezinárodní obchodní smlouvu, kterou získal po přijetí Lisabonské smlouvy. Proti přijetí smlouvy ACTA hlasovalo 478 poslanců, 39 bylo pro, 165 se zdrželo hlasování.

budybad ( 4. července 2012 20:24 )

jezisi, konecne nekdo rekl ne tem prikazum a nakazum!Na co by pak internet byl?V Americe se dostanete tak jedine k reklamam, jinak je vse placene. Na co jsou tem hrabivcum ty miliony a miliardy?

londynskypes ( 4. července 2012 17:43 )

momo01 ( 4. července 2012 17:22 )

Bavi me, jak si nemecky bilderbergiansky tisk odplivl... Pry "Počítačoví piráti a jejich přívrženci se radují..." Kdepak. Kazdy soudny clovek, ktery vidi, ze se zapadni svet riti do fasisticke diktatury se raduje!! To vam prijde normalni, ze vam kdejaky celnik bude smirovat v mobilu? Nebo v pocitaci? Pocitac je soukroma sfera!!!

ales1 ( 4. července 2012 16:20 )

Raduje se každý, kdo je normální, ten návrh omezoval každého, nejen piráty a dával možnost cenzury a kontroly nebývalého rozsahu naprosto nekontrolovatelným a nevoleným lidem.

nutelka0 ( 4. července 2012 16:15 )

Zdravy rozum tentokrat zvitezil.....aby jim to vydrzelo!!!!!Nesmyslu uz schvalili vic jak dost.

Zobrazit celou diskusi