Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 otázek o Anonymous: Jsou internetová Al-Káida?

Autor: simao - 
11. února 2012
05:00

Říkají si Anonymous a skrývají se za podivné masky, ze kterých jde strach. Objevili se v době, kdy se hovoří o vypuknutí internetové války a o boji za svobodu internetu, boji za volné stahování hudby a filmů a dodržování autorských práv. Množí se jejich útoky, ale také demonstrace rostoucího počtu jejich příznivců, které se nevyhnuly ani České republice. Kdo jsou Anonymous a máme se jich obávat?

1. Kdo jsou Anonymous?

Anonymous jsou skupina počítačových nadšenců, kteří se rozhodli, že vystoupí ze svitu svých monitorů na veřejnost a jako Zorro mstitel se postaví za práva internetových uživatelů. Dávají otevřeně najevou svou nespokojenost s tím, že je různými způsoby omezována svoboda jejich milovaného Internetu. Chtějí nikým necenzurovanou diskuzi a volné stahování dat. Těžko odhadovat, kolik jich přesně je. Nemají žádné seznamy členů, oficiální stanovy, vůdce anebo mluvčí. Po celém světě však roste počet jejich sympatizantů.

2. Kde se vzali a proč se tak jmenují?

Hnutí vzniklo díky webu 4chan.org, na který mohou lidé vkládat fotografie a diskutovat pod nimi. Nezaregistrovaní uživatelé jsou zde označováni jako "anonymní". Někteří hackeři si toto označení ponechali a stali se prvními Anonymous. V roce 2007 pak zahájili své akce - zablokování on-line hry, shazování blogů příznivců krajní pravice či scientologické církve. Právě tehdy se zrodili Anonymous, jak je známe dnes.

3. Co je to za masku, kterou nosí na veřejnosti?

Schovávají se za bílé masky, symbolizující boj proti systému a autoritám. Jejich předlohou je voják Guye Fawkes, který se v listopadu 1605 pokusil vyhodit do povětří Westminsterský palác, kde právě zasedal za přítomnosti krále Jakuba I. britský parlament. Byl odhalen, zajat a popraven. Masku proslavily komiks V jako Vendetta v 80. letech a stejnojmenná filmová adaptace (2006).

4. Proti čemu Anonymous bojují?

Vystupují proti oficiálním institucím a organizacím. A bojují za svobodu internetu. Za to, abyste si mohli psát kde chcete a co chcete, volně stahovat vaše oblíbené seriály či hudbu. Odmítají cenzuru, utlačování lidí a obchodní ovládnutí internetu ze strany velkých společností. Ostře se ohradili proti uzavření serveru Megaupload, kde byla k dispozici ke stažení různá data. Nelíbí se jim ani mezinárodní úmluva ACTA, která má bránit autorská práva a bojovat proti padělkům, ale přináší spíš obavy ze zasahování do soukromí internetových uživatelů.

5. Jak jsou Anonymous organizovaní?

Nemají jednotnou centrálu ani jasnou strukturu. Komunikují nejrůznějšími způsoby, od e-mailů až po sociální sítě. Velký celek tvoří jen v médiích, jinak jsou rozptýleni po celém světě do malých, nezávislých skupin, které spojuje jediné - touha něco podniknout. I když bude některá z nich dopadena, mohou fungovat dál.

6. Jak Anonymous útočí?

Proti oficiálním organizacím a velkým společnostem zasahují nejčastěji prostřednictvím přetížení jejich webů, které nápor neustojí a spadnou. Může tak dojít k chaosu. Ale také k úniku citlivých informací o jednotlivcích i institucích, neboť pro ně není těžké nabourat se do e-mailových korespondencí a chráněných informačních databází. Veřejnost může být relativně v klidu. Cílem jejich útoků není, naopak se jí snaží demonstracemi burcovat a získávat na svou stranu.

7. Kdo se stal terčem jejich dosavadních útoků ve světě?

Zaútočili již na amerického Senátu, Pentagonu, společností Visa, Mastercard a Universal Music, nebo TV Fox, do které propašovali informaci, že zemřel prezident Obama. Operace Odplata pak znamenala pomstu za stíhání kontroverzního serveru Wikileaks a jeho vůdce Assagneho, který se rozhodl zveřejňovat tajné dokumenty o vládě USA. Po aféře Megaupload se jejich útoky rozmohly i do Evropy, mj. do kanceláře francouzského prezidenta Sarkozyho.

8. Jsou Anonymous i v České republice?

Do Čech dorazilo hnutí až zhruba před půl rokem. Tehdy začaly vznikat jeho frakce i u nás, předtím zde působili pouze jednotliví sympatizanti. I když je o českých Anonymous čím dál tím více slyšet, zkušenosti zahraničních členů hnutí však zatím postrádají.

9. Na koho Anonymous zaútočili v Česku?

Útokům Anonymous se v ČR nevyhnuly třeba stránky protipirátské unie, české vlády nebo databáze ODS, ze které získali hackeři citlivé údaje o jejích členech. Třeba o tom, kde bydlí Topolánek s Langerem, nebo že premiér Nečas používá e-mail šéfky svého kabinetu Jany Nagyové.

10. Jsou Anonymous teroristé?

Anonymous se považují spíše za aktivisty. Útočí sice na webové stránky, ale nepoužívají škodlivé počítačové viry. Hodnocení jejich počínání však záleží na úhlu pohledu. Pro světové vlády a společnosti nebezpečnými kyberteroristy určitě jsou. Nesahají sice k otevřenému násilí, to ale neznamená, že nejsou velkou hrozbou. Můžou navíc zasáhnout kdykoliv a kdekoliv. A především zcela nečekaně.

Komentáře expertů k hnutí Anonymous

Adam Javůrek, Reflex: "Je takové hnutí ve stylu Zorro Mstitel. Je to neformální skupina internetových aktivistů a hackerů. Snaží se útočit na weby institucí a lidí, které podle nich nějak škodí svobodě a spravedlnosti. Jejich síla ale nespočívá až tak v samotných útocích, jako v tom, že tím dokáží přitáhnout pozornost lidí a médií. Jejich styl je hodně sebevědomý. Anonymous neprosí, Anonymous oznamují a dávají požadavky. Právě to vede některé lidi k názoru, že jsou to vlastně svým způsobem teroristé."

Oslovený programátor David P.: "Žádní čeští Anonymous neexistují. Tento pojem se rozšířil z Ameriky a je prostě IN být jedním z nich. Jenže tady ani nejde o nabourávání na cizí server, tady jde o to, že si partička studentů stáhne prográmek, díky kterému dojde k přehlcení požadavky na vaší webovce a celé to spadne. Vyvěsit pak na internet video Made in Anonymous je to nejjednodušší. Anonymous dnes může být kdokoliv, kdo trochu umí s počítačem. Za týden je sice tato zábavička omrzí, ale do té doby se najde deset jiných, kteří objeví to samé."

zada ( 11. února 2012 12:00 )

Fandím ...., e třeba odkrýt všechny ty "prasárny", lži a nepravdy, které nám politici přes média servírují.

elssa ( 11. února 2012 09:31 )

a já s nima sympatizuji,a kdybych to umela budu jim pomáhat, vždycky jsem stála na druhe strane tak co ,a to že není žadná svoboda mají pravdu,a mrzí me ze neumím byt hacker, jeden by se mi tedka zrovínka trochu hodil no.))))

Zobrazit celou diskusi